• Посилання скопійовано

Найпоширеніші порушення у роботі з РРО: підсумки фактичних перевірок ДПС

Найпоширенішими порушеннями у роботі з РРО є непроведення розрахункових операцій через РРО та невидача фіскального чеку; продаж товарів, не відображених у обліку товарних запасів за місцем продажу

Найпоширеніші порушення у роботі з РРО: підсумки фактичних перевірок ДПС

ДПС у м. Києві інформує, що найбільш характерними порушеннями, які виявлені у ході проведення  фактичних перевірок за дотриманням суб’єктами господарювання порядку проведення розрахунків за товари (послуги), вимог з регулювання обігу готівки, наявності торгових патентів і ліцензій є:

  • не проведення розрахункових операцій через РРО та не видача фіскального чеку;
  • продаж товарів, не відображених у обліку товарних запасів за місцем продажу;
  • не оприбуткування готівкових коштів; 
  • невідповідність сум готівкових коштів, зазначених у денному звіті.

Звертаємо увагу, що Законом України від 06.07.1995 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон №265) за порушення в сфері проведення розрахунків до суб’єктів господарювання за рішенням відповідних контролюючих органів застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

у разі встановлення протягом календарного року в ході перевірки факту:

  • проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);
  • непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи;
  • невідповідності у юридичних осіб на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, зазначеній у денному звіті, більше ніж на 10% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, а в разі використання юридичною особою розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня;
  • нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об’єкті такого суб’єкта господарювання:

вчинене вперше – 1 гривня;

за кожне наступне вчинене порушення – 100% вартості проданих з порушеннями, встановленими цим підпунктом, товарів (послуг) (ст. 17 Закону №265).

Крім цього, до суб’єктів господарювання, які здійснюють реалізацію товарів, що не обліковані у встановленому порядку, застосовується фінансова санкція у розмірі подвійної вартості необлікованих товарів, які не обліковані за місцем реалізації та зберігання, за цінами реалізації, але не менше десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Такі вимоги не поширюються на фізичних осіб – підприємців, які є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками податку на додану вартість (ст. 20 Закону №265).

Довідково: з 19 квітня 2020 року набирають чинності зміни, внесенні до ст. 17 та 20 Закону №265, встановлені Законом України від 20.09.2019 р. №128-IX «Про внесення змін до Закону України Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадською харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг», якими, зокрема, встановлені розміри фінансових санкцій, що застосовуються за порушення в сфері проведення розрахунків до суб’єктів господарювання.

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»