• Посилання скопійовано

План-графік податкових перевірок формуватимуть по-новому: проект Порядку

ДПСУ оприлюднила проект нового Порядку формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків

План-графік податкових перевірок формуватимуть по-новому: проект Порядку

15 червня на сайті ДПСУ опубліковано проєкт наказу Мінфіну (завантажити), яким викладено у новій редакції Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків.

Проект нового Порядку дивіться тут>>

 

Чому оновлено Порядок?

Законом №466-IX внесено зміни, зокрема, до п. 77.2 та 77.4 ПКУ щодо порядку проведення документальних планових перевірок.

За ним внесення змін до плану-графіка проведення документальних планових перевірок на поточний рік допускається не частіше одного разу в першому та одного разу в другому кварталі такого року, крім випадків коли зміни пов'язані зі змінами найменування платника податків, що вже був включений до плану-графіка, та/або виправлення технічних помилок.

До плану-графіка проведення документальних планових перевірок відбираються платники, які мають ризик щодо несплати податків та зборів, невиконання іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, та періодичність проведення перевірок визначається залежно від ступеня ризику в діяльності таких платників.

Більше про зміни в частині податкових перевірок читайте тут і тут.

У зв'язку з цими змінами виникла необхідність підкоригувати Порядок формування плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків. 

 

Що змінюється?

  1. Проєктом вдосконалюється підхід до процесу відбору платників податків для проведення документальних планових перевірок відповідно до змін, внесених Законом №466 в частині оновлення плану-графіка проведення документальних планових перевірок платників податків на рік у разі внесення змін до нього.

  2. Також затверджується оновлений перелік ризиків від провадження господарської діяльності платників податків з урахуванням галузевої специфіки, регіональної специфіки, результатів попередніх аудитів, судової практики та даних, які можуть бути отримані від державних органів («відкритих джерел»), відповідно до вимог розпорядження КМУ № 542-р та їх поділ за ступенями ризику.

  3. Крім того, змінюється назва контролюючого органу на Державну податкову службу України та виключаються норми, які не належать до сфери регулювання Порядку №524 після прийняття постанови КМУ від 18.12.2018 р. №1200 «Про утворення Державної податкової служби України та Державної митної служби України».  Зокрема, виключені посилання на положення Митного кодексу України, а саме що план-графік документальних планових перевірок щодо дотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи, у тому числі своєчасності, достовірності, повноти нарахування та сплати митних платежів, складається з квартальних планів-графіків відповідно до вимог статті 346 МКУ.

  4. Також з переліку критеріїв ризику виключені критерії ризику платників податків – учасників зовнішньоекономічної діяльності, які перевіряються з питань дотримання вимог законодавства з питань державної митної справи, та з розділу І плану-графіка виключено підрозділ C «Платники податків та їх контрагенти, які мають ризики несплати податків та плануються до перевірок щодо дотримання вимог законодавства України з питань державної митної справи».

 

Коли набере чинності?

Очікується, що цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування.

А поки що зауваження та пропозиції до проекту від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань можна надсилати на адресу розробника (Державна податкова служба України): поштову – 04655, м. Київ, Львівська площа, 8, та електронну – nmetlashevska@tax.gov.ua.

***

Читайте також

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»