• Посилання скопійовано

З 10 жовтня діє новий порядок перевірок ФСС

З 10 жовтня ФСС може проводити камеральні та документальні перевірки. А також він може призупиняти виплати в разі відмови або перешкоджання з боку страхувальника у проведенні перевірки, виявлення фактів подання ним до Фонду недостовірних відомостей. Про це все докладно розповімо далі

 З 10 жовтня діє новий порядок перевірок ФСС

Нагадаємо, що 2 жовтня ФСС затвердив новий порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів. Про це ми писали тут

10 жовтня Постанову ФСС "Порядок перевірки правильності використання страхувальниками страхових коштів Фонду соціального страхування України та застосування фінансових санкцій за порушення встановленого порядку їх використання" № 23 від 02.10.2020 р. було опубліковано в «Урядовому кур'єрі» N 198 від 10.10.2020 р. Але на сайті ФСС постанова з'явилася тільки 12 жовтня. 

Згідно з текстом постанови, вона набирає чинності з моменту її оприлюднення. Свого  часу  Фонд соцтраху розповідав, що такий день є днем її оприлюднення на офіційному сайті ФСС. З огляду на появу тексту Постанови № 23 на сайті ФСС тільки 12 жовтня, то саме з цієї дати й почав би діяти новий порядок. Але ФСС 16 жовтня проінформував про початок дії нового порядку та вказує на дату набрання чинності саме 10 жовтня. З цієї дати втратив чинність старий порядок перевірок, затверджений Постановою ФСС з ТВП від 22.12.2010 р. № 29.

Коротко зупинимося на особливостях проведення перевірок ФСС за новими правилами. Але докладно новий порядок проаналізуємо окремо.

 

Мета перевірок

За п. 2.1 Порядку № 23 перевірки проводяться з метою:

• здійснення контролю за використанням страхових коштів Фонду, обґрунтованістю виплати матеріального забезпечення, веденням і достовірністю обліку та звітності щодо їх надходження та використання;

• виявлення та підтвердження неправомірно витрачених сум страхових коштів та/або вартості наданих соціальних послуг, нецільового використання коштів, невикористаних коштів Фонду, забезпечення своєчасного та повного повернення таких коштів до бюджету Фонду.

 

Місце перевірок

За п. 2.2 Порядку № 23 перевірки здійснюються посадовими особами Фонду за місцезнаходженням страхувальника або в приміщенні робочого органу виконавчої дирекції Фонду (його відділення) за згодою (письмовою заявою) страхувальника та за умови надання ним усіх необхідних документів для проведення перевірки.

При цьому до участі в перевірках страхувальників не повинні залучатися посадові особи Фонду, якщо обставини свідчать про наявність реального, потенційного конфлікту інтересів, що може вплинути на об'єктивність чи неупередженість прийняття ними рішень, або на вчинення чи невчинення дій під час виконання визначених Законом N 1105 повноважень.

 

Види перевірок

За п. 2.4 Порядку № 23 посадові особи Фонду мають право проводити камеральні та документальні (планові або позапланові; виїзні або не виїзні) перевірки. 

Під час перевірок перевіряється:

• достовірність відомостей, поданих страхувальниками для отримання страхових коштів Фонду;

• дотримання порядку використання страхувальниками виділених йому страхових коштів Фонду.

 

Призупинення виплат від ФСС

Звертаємо увагу! ФСС тепер вправі зупиняти виплати в разі відмови або перешкоджання з боку страхувальника у проведенні перевірки, виявлення фактів подання ним до Фонду недостовірних відомостей або порушення порядку використання страхувальником страхових коштів Фонду.

Рішення про зупинення виплат з Фонду приймається керівником робочого органу виконавчої дирекції Фонду, яке оформлюється відповідним наказом.

Поновлення виплат з Фонду здійснюється за умови усунення порушень, що призвели до зупинення таких виплат.

Повідомлення про прийняте рішення про зупинення (поновлення) виплат з Фонду направляється страхувальнику рекомендованим листом з повідомленням про вручення не пізніше наступного робочого дня після прийняття такого рішення.

Ще раз наголосимо, що найближчим часом ми проаналізуємо новий порядок та розповімо про це в окремій аналітиці.

Звертаємо увагу! ФСС має право проводити свої перевірки під час карантину та наразі вже є складений графік перевірок на 4 квартал. З ним можна ознайомитися тут. Але чи будуть вноситися в нього корективи через появу нового порядку, поки не відомо. ФСС про це ще нічого не вказував.

***

Читайте також: Перевірки від ФСС по-новому: аналіз Постанови №23

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»