• Посилання скопійовано

Які перевірки зможе проводити ДПС під час карантину: набрала чинності постанова

9 лютого набрала чинності постанова, якою знято мораторій на деякі види податкових перевірок. З цієї дати повертаються планові перевірки, незавершені станом на 18 березня 2020 року, та перевірки платників ПДВ, які сформували податковий кредит за ризиковими операціями. Проте всі вони стосуються юросіб!

Які перевірки зможе проводити ДПС під час карантину: набрала чинності постанова

Нагадаємо, що ще 3 лютого Уряд прийняв рішення щодо скасування заборони на деякі податкові перевірки під час карантину.

І ось 8 лютого на сайті Уряду було оприлюднено текст постанови КМУ від 03.02.2021 р. №89  «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок».

Проте мораторій знято на перевірки щодо юросіб. А на перевірки ФОП мораторій продовжує діяти в тому ж порядку, як і раніше. Якщо Уряд не передумає, діятиме він до останнього дня місяця, у якому закінчиться карантин (наразі - до 28 лютого).

 

Коли набирає чинності постанова №89?

Окремих правил набрання чинності у тексті постанови не зазначено. Тому вона набере чинності з дня її офіційного опублікування в офіційних джерелах. 

Постанову №89 опубліковано в "Урядовому кур'єрі" №26 від 09.02.2021 року. Відповідно з цієї дати ДПС може завітати до юросіб з відповідними перевірками, які наведено нижче.

Детальний аналіз правил проведення податкових перевірок під час карантину ми розглянемо в окремій аналітиці.

Види перевірок, яких слід чекати юрособам, наведемо далі. 

 

Види свіжих дозволених перевірок ДПС

З 9 лютого (дати набрання чинності постанови №89) ДПС має право на:

  • тимчасово зупинені документальні та фактичні перевірки, що були розпочаті до 18 березня 2020 р. та не були завершеними;
  • документальні перевірки, право на проведення яких надається з дотриманням вимог пункту 77.4 ПКУ. Цієї нормою прописані правила проведення планових перевірок. Тож ці види перевірок дозволено здійснювати під час карантину. З планом перевірок на 2021 рік можна ознайомитися у нашій новині;
  • документальні позапланові перевірки з підстав, визначених пп. 78.1.1 та/або 78.1.4 ПКУ, суб’єктів господарювання реального сектору економіки, які сформували податковий кредит за рахунок оформлення ризикових операцій з придбання товарів/послуг (із переліку ризикових платників податків). Ці перевірки проводяться у разі відсутності протягом 15 р.дн. з дня отримання запиту ДПС відповіді платника податків на нього;
  • документальні позапланові перевірки платників податків, за якими отримано податкову інформацію, що свідчить про порушення платником валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями;
  • документальні позапланові перевірки з підстав, визначених пп. 78.1.12, 78.1.14, 78.1.15, 78.1.16 ПКУ. Це перевірки у зв'язку зі скаргою на дії або бездіяльність податківців та перевірок контрольованих операцій.

***

Читайте також: Зняття КМУ обмежень з податкових перевірок: чи законно?

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»