• Посилання скопійовано

З 9 березня перевірки юросіб через відмову від статусу резидента України проводяться за окремим Порядком

Мінфін затвердив Порядок перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента. За її результатами визначатиметься, чи буде іноземна компанія платником податку на прибуток з 01.01.2022 р.

З 9 березня перевірки юросіб через відмову від статусу резидента України проводяться за окремим Порядком

Мінфін наказом № 772 від 15.12.2020 р. затвердив Порядок проведення перевірки ДПС у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України.

Цей наказ набере чинності з дня офіційного опублікування. 9 березня його було опубліковано в "Офіційному віснику" №18. Відповідно правила перевірок запрацювали з 9 березня.

 

Загальні правила перевірки

Проведення перевірки  від ДПС у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України є формою податкового контролю щодо визнання платниками податку на прибуток юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії), але мають місце ефективного управління на території України.

Нагадаємо: Законом №1117 передбачається відтермінування (на один рік) змін до пп. 133.1.5 ПКУ, які починають діяти з 01.01.2022 р., щодо визначення платниками податку на прибуток в Україні юридичних осіб, утворених відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії) та мають місце ефективного управління на території України.

Тому така специфічна перевірка проводитиметься лише у разі подання до ДПС іноземною компанією заяви про відмову від статусу податкового резидента України (очевидно, щоб не платити податок на прибуток). І вона є документальною позаплановою перевіркою.

Для її проведення керівник (його заступник або уповноважена особа) ДПС за місцем обліку іноземної компанії приймає рішення, яке оформлюється наказом.

Тривалість перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України не повинна перевищувати 10 робочих днів (15 робочих днів для великих платників податків).

 

Визначення місця ефективного управління

Для проведення перевірки ДПС має встановити місце ефективного управління на території України юридичних осіб, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії). Для цього податківці  за місцем обліку іноземної компанії мають право звернутися з письмовим запитом до таких юридичних осіб (іноземних компаній) стосовно дотримання або виконання умов щодо іноземної компанії чи її видів діяльності.

Юридичні особи, що утворені відповідно до законодавства інших країн (іноземні компанії), зобов'язані надати податківцям за місцем обліку іноземної компанії інформацію на окремий письмовий запит (стосовно дотримання або виконання умов щодо іноземної компанії чи її видів діяльності) у строки, визначені пунктом 73.3 ПКУ. На підставі такої інформації  та інших даних перевірки й визначатиметься місце ефективного управління іноземної компанії.

 

Складання акта та довідки за результатами перевірки

За розділом IV Порядку, якщо за результатами перевірки встановлено (визначено) місце ефективного управління іноземної компанії на території України, контролюючий орган за місцем обліку іноземної компанії складає акт перевірки. Якщо таке місце ефективного управління на території України відсутнє, складається довідка.

Акт (довідка) за результатами перевірки у зв’язку з відмовою іноземною компанією від статусу податкового резидента України надсилається платнику податків або надається уповноваженому представнику платника податків.

Також цим розділом встановлено правила надсилання заперечень нерезидента до акта.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»