• Посилання скопійовано

Уряд підкоригував порядок накладання штрафів за порушення трудового законодавства

3 серпня набрала чинності Постанова КМУ №780. З порядків та положень виключено норми, за якими керівники виконавчих органів міських рад міст обласного значення, сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад та їх заступників штрафували за порушення законодавства про працю та зайнятість населення

Уряд підкоригував порядок накладання штрафів за порушення трудового законодавства

З 27.04.2021 року органи місцевого самоврядування можуть виступати з ініціативою щодо здійснення заходів державного нагляду (контролю):

  • на підприємствах, в установах та організаціях, що не перебувають у комунальній власності;
  • щодо ФОП, які використовують працю найманих працівників.

Причому такі перевірки мають проводитися не безпосередньо інспекторами з праці органів місцевого самоврядування, а виключно шляхом подання посадовими особами органів місцевого самоврядування відповідного звернення до Держпраці чи його територіального органу про порушення госпсуб’єктом законодавства про працю та зайнятість населення (ч. 3 ст. 18пп.5 п. а ч.1 ст. 34 Закону №280/97-ВР).

Тож з цього часу до відання виконавчих органів міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад належало лише здійснення контролю за виконанням законодавства з праці виключно на підприємствах, в установах та організаціях, що перебувають у комунальній власності відповідної територіальної громади.

При цьому місцеві ради позбавлені права накладати штрафи за порушення законодавства про працю та зайнятість населення. Про це ми писали тут.

З огляду на це, Кабмін постановою від 28.07.2021 р. №780 вніс зміни до:

Зокрема, з норм перелічених положень та порядків виключено норму, за якою керівники виконавчих органів міських рад міст обласного значення, сільських, селищних, міських рад об'єднаних територіальних громад та їх заступників могли штрафувати за порушення законодавства про працю та зайнятість населення. А також прибрано згадку про те, що Держпраці  має наглядати за дотриманням цими органами законодавства про держнагляд.

Постанова набрала чинності 3 серпня 2021 року.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»