• Посилання скопійовано

Перевірки ТЦУ тривають. ДПСУ очікує нових звітів до 01.10.2021 р.

ДПСУ нагадує про подання звітів з трансфертного ціноутворення. Та поки очікує нових звітів у 2021 році, активно проводить перевірки звітів, поданих до 2019 року. Нагадаємо, що перевірки за принципом «витягнутої руки» відновлено з 09.02.2021 р.

Перевірки ТЦУ тривають. ДПСУ очікує нових звітів до 01.10.2021 р.

Практично весь 2020 рік та перший квартал 2021 року у зв’язку з карантинними обмеженнями податкові органи не проводили перевірки з питань трансфертного ціноутворення. 

Водночас постановою КМУ від 03.02.2021 р. №89 (набрала чинності з 09.02.2021 р.) скорочено строк дії обмежень, встановлених п. 52-2 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок. Так, дозволено проведення таких видів перевірок юросіб, зокрема, документальних позапланових перевірок з підстав, визначених у:

  • пп. 78.1.14, ПКУ – у разі отримання документально підтвердженої інформації та даних, що свідчать про невідповідність умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» та/або встановлення невідповідності умов контрольованої операції принципу «витягнутої руки» у порядку, передбаченому пп. 39.5.1.1 ПКУ;
  • пп. 78.1.15 ПКУ – неподання платником податків або подання з порушенням вимог п. 39.4 ПКУ звіту про контрольовані операції та/або документації з трансфертного ціноутворення, або у разі встановлення порушень під час моніторингу такого звіту або документації відповідно до вимог п. 39.4 і 39.5 ПКУ;
  • пп. 78.1.16 ПКУ – отримано звіт про контрольовані операції, надісланий платником податків відповідно до п. 39.4 ПКУ. У такому разі перевірка проводиться виключно з питань контролю трансфертного ціноутворення.

Проведення перевірок було поновлено з 09.02.2021 р., у т.ч. перевірки з питань дотримання платниками принципу «витягнутої руки». За повідомленням фахівців ДПС, проаналізовано звіти про контрольовані операції за 2015–2019 роки та вже відібрано низку кейсів для проведення подальшої контрольно-перевірочної роботи.

Станом на 28.08.2021 р. ДПС протягом 2021 року вже завершено 14 перевірок, встановлені факти невідповідності умов контрольованих операцій принципу «витягнутої руки». Наразі триває проведення 35 перевірок контрольованих операцій.

Крім того, нагадаємо, що Мінфін наказом від 15.01.2021 р. №16 затвердив нову редакцію Порядку проведення перевірки з питань дотримання платником податків принципу «витягнутої руки», де, зокрема, додана нова підстава зп пп. 78.1.2 ПКУ, а саме платником податків не подано в установлений законом строк податкову декларацію, розрахунки, звітність для податкового контролю за трансфертним ціноутворенням відповідно до п. 39.4 ПКУ, якщо їх подання передбачено законом. 

У зв'язку з цим, ДПСУ звертають увагу на те, що платники податків мають до 1 жовтня 2021 року подати звіти про контрольовані операції за 2020 звітний рік та повідомлення про участь у міжнародній групі компаній. 

Зі своєї сторони, нагадаємо, що до платників податків, які допустили порушення щодо подання звітів про контрольовані операції, у період дії карантину штрафні санкції, передбачені нормами Податкового кодексу, не застосовуються. Проте, як слушно нагадує ДПСУ, обов’язок щодо звітування про контрольовані операції не скасовано. При цьому штрафні санкції мають значні розміри і можуть досягати 300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатної особи та будуть застосовуватись ДПС після завершення дії карантину.

Важливо! Джерелами визначення фактів неподання звітності про контрольовані операції та неповного відображення всіх контрольованих операцій в поданих звітах, а також виявлення ризиків трансфертного ціноутворення, є дані провідних світових інформаційно-аналітичних джерел та інформація компетентних органів іноземних країн.

Оскільки за даними органів ДПС з 09.02.2021 року фахівцями аналізувались звіти про контрольовані операції за 2015–2019 роки, то наразі у платників податків є час переглянути проведені операції на відповідність критеріям контрольованих операцій, а також свої показники формування об’єкта оподаткування та скористатись можливістю проведення самостійного коригування ціни контрольованої операції і суми податкових зобов’язань до початку перевірок 2019-2021 р. 

***

Читайте також: ДПС наполягає на своєчасному звітуванні з ТЦУ за 2020 рік

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»