• Посилання скопійовано

Як Бюро економбезпеки буде боротися з тіньовим ринком тютюну?

Бюро економбезпеки окреслило перелік законодавчих пропозицій для детінізації ринку тютюнових виробів. Серед них: криміналізація контрабанди підакцизних товарів, спрощення процедури блокування веб-сайтів, які торгують контрафактом

Як Бюро економбезпеки буде боротися з тіньовим ринком тютюну?

Бюро Економічної Безпеки України розповідає, що близько 13 млрд грн недоотримав державний бюджет України через розповсюдження нелегальних тютюнових виробів у 2021 році. Тому забезпечення економічної безпеки країни має стати пріоритетом влади, бізнесу та суспільства загалом.

24 січня у рамках проекту з протидії нелегальній торгівлі тютюновими виробами «Ні! Контрабанді!» відбувся круглий стіл «Візія боротьби із нелегальною торгівлею та обігом тютюнових виробів в Україні у 2022 році». Під час заходу  народні депутати, представники влади, тютюнової індустрії та експерти бізнес-асоціацій аналізували механізми та інструменти розв'язання вказаної проблеми.

«Тіньовий ринок тютюнових виробів у 2021 році становив 14,4%. При цьому основними шляхами надходження контрафактних цигарок є необліковане виготовлення на легальних виробництвах, кустарне виготовлення та контрабанда. Також широкого розповсюдження набула так звана "схема Duty Free", коли, замість продажу в магазинах безмитної торгівлі чи експорту, продукція перенаправляється на внутрішній ринок України без сплати акцизу», – заявив старший детектив БЕБ Євген Дубовий під час круглого столу.

Співробітник БЕБ окреслив перелік законодавчих пропозицій для детінізації ринку тютюнових виробів, серед яких:

  • криміналізувати контрабанду підакцизних товарів; 
  • спростити процедуру блокування веб-сайтів, які торгують контрафактом; 
  • розглянути питання щодо заборони  діяльності ферментаційних заводів без повного циклу виробництва тютюнових виробів;
  • запровадити обов'язкове надання виробниками тютюнових виробів зразків продукції для криміналістичних експертиз;
  • запровадити обмеження на реалізацію підакцизних товарів одному покупцю Duty Free на рівні, який дозволяє ввозити країна-прибуття;
  • запровадити обов’язкові щоквартальні інвентаризації складів та магазинів Duty Free для визначення видів і кількості підакцизної продукції та її відповідності документам.

Євген Дубовий окремо наголосив, що запорукою детінізації ринку тютюнових виробів є об’єднання зусиль правоохоронних, фіскальних органів та легального бізнесу, а економічний ефект обчислюватиметься мільярдами гривень.

***

Джерело: Бюро економічної безпеки України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»