• Посилання скопійовано

З 2 січня 2023 року ПФУ може розпочати страхові виплати та надання соцпослуг

Це передбачено проєктом Постанови КМУ «Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та соціальних послуг за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням»

З 2 січня 2023 року ПФУ може розпочати страхові виплати та надання соцпослуг

Нагадаємо, що у зв'язку з прийняттям Закону №2620 ФССУ та управління виконавчої дирекції Фонду припиняють свою діяльність та реорганізовуються шляхом приєднання до ПФУ з 1 січня 2023 року. Правонаступниками ФССУ визначено ПФУ та його територіальні органи. Докладно про це ми розповідали в аналітичній статті від редакції.

З огляду на це, вже з 2 січня 2023 року ПФУ може розпочати страхові виплати та надання соціальних послуг відповідно до Закону „Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування” на підставі переданих виконавчою дирекцією ФСС та її робочими органами справ, баз даних, носіїв інформації та програмного забезпечення, а також підготовленими нею виплатними документами на січень 2023 року.

Це передбачено проєктом Постанови КМУ «Деякі питання забезпечення здійснення страхових виплат та соціальних послуг за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням», яку оприлюднено СПО профспілок.

Крім того, документом також внесено зміни до Пропорцій розподілу єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Встановлено, що сума ЄСВ, що сплачується платниками, зазначеними в пунктах 1 (крім абзацу сьомого), 4, 5 і 5¹ частини першої статті 4, абзаці третьому частини першої статті 10 Закону, тимчасово у грудні 2022 року розподілятиметься на:

  • загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття – 4,8058 відсотка;
  • загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, – 20,7941 відсотка;
  • загальнообов’язкове державне пенсійне страхування (до солідарної системи) – 74,4001 відсотка.

Сума ЄСВ, розподілена на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності і загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, буде спрямовуватися:

  • тимчасово з 1 січня по 30 квітня 2023 року Пенсійному фонду України – 95,4766 відсотка для управління та оперативного розпорядження фінансовими ресурсами в межах коштів соціального страхування, Фонду соціального страхування – 4,5234 відсотка для забезпечення здійснення заходів, пов’язаних з припиненням Фонду соціального страхування та управлінь виконавчої дирекції цього Фонду;
  • з 1 травня 2023 року – 100% Пенсійному фонду України

Очікується, що у разі затвердження ця  постанова набере чинності з 1 грудня 2022 року, крім абзаців шостого – восьмого пункту 2 змін, затверджених цією постановою, які наберуть чинності з 1 січня 2023 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»