• Посилання скопійовано

Перезавантаження податкової: що готує влада?

У ВРУ зареєстровано законопроєкт №9243 про перезавантаження податкової служби. Зокрема, планується запровадити щорічний зовнішній аудит ефективності діяльності податкової

Перезавантаження податкової: що готує влада?

26 квітня у ВРУ зареєстровано законопроєкт №9243 "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо встановлення особливостей проходження служби в податкових органах та проведення атестації посадових осіб податкових органів".

За словами Я. Железняка (одного з авторів законопроєкту), його розроблено за аналогією зі законопроєктами щодо митниці (№6490-д, про нього тут) та БЕБ (№9080, деталі тут).

Законопроєкт містить такі новації:

1) Зміниться процедура конкурсного відбору керівника податкової на основі кращих практик конкурсів до антикорупційних органів (САП, НАБУ, НАЗК):

  • конкурсна комісія складатиметься з 9-ти осіб, визначених КМУ, із яких 5, тобто більшість, визначатимуться на підставі пропозицій міжнародних організацій;
  • конкурсна комісія визначатиме лише одну особу, яку вноситиме прем'єр-міністр для розгляду на КМУ.

2) Запроваджується щорічний зовнішній аудит ефективності діяльності податкової. Негативний висновок такого аудиту буде ключовою підставою для звільнення Голови, що не дасть можливість змінювати керівника податкової просто за бажанням КМУ.

3) Після обрання нового керівника здійснюється переатестація всіх працівників податкової, в тому числі з питання доброчесності. Неуспішне проходження переатестації означатиме звільнення такого працівника.

4) Законом прямо буде встановлено вищий розмір заробітної плати для податківців, ніж є тепер, щоби набрати нових якісних і доброчесних працівників.

Таким чином, цим законопроєктом буде завершено серію з трьох ініціатив, спрямованих на перезавантаження та оновлення всіх трьох держорганів у фінансовій сфері: БЕБ - ДМС - ДПС.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»