• Посилання скопійовано

Мінфін назвав умови проведення планових перевірок ДПС з 1 липня

За позицією Мінфіну, планові перевірки ДПС під час дії воєнного стану проводитимуться за наявності під час проведення перевірок безпечного доступу до територій, приміщень та іншого майна, що використовується для провадження господарської діяльності 

Мінфін назвав умови проведення планових перевірок ДПС з 1 липня

Ми вже вказували, що 29 травня, на жаль, ВРУ підтримала у першому читанні зміни до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану (законопроєкт №8401). Цього ж дня зʼявилася інформація від Міністерства фінансів.

За нею, відповідні зміни спрямовано на відновлення довоєнного стану системи оподаткування.

«Прийняття законопроєкту сприятиме збільшенню надходжень до державного та місцевих бюджетів у 2023 році на суму близько 10 млрд гривень»,— пояснив Міністр фінансів Сергій Марченко.

Законопроєктом запропоновано з 01 липня 2023 року:

1) скасування можливості для ФОПів та юридичних осіб бути платниками єдиного податку ІІІ групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2 % від суми доходу;

2) скасування можливості для ФОПів -  платників єдиного податку І та ІІ груп не сплачувати єдиний податок;

3) відновити проведення документальних перевірок. Водночас передбачано, що такі перевірки під час дії воєнного стану проводяться за наявності під час проведення перевірок безпечного доступу до територій, приміщень та іншого майна, що використовується для провадження господарської діяльності та/або є об'єктами оподаткування, а також документів та іншої інформації, пов'язаної з обчисленням та сплатою податків, зборів;

4) відновити застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства; правильності нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування; порядку використання РРО/ПРРО;

5) відновити перебіг строків, визначених податковим законодавством.

«Законопроєкт не передбачає підвищення податків та не вводить нові ставки податків. Норми спрямовано насамперед на повернення податкового законодавства до довоєнного стану. Зокрема, з 01 липня 2023 року обмежується дія окремих норм Кодексу, запроваджених на період до припинення або скасування воєнного стану на території України», — наголосив Міністр.

Прийняття законопроєкту забезпечить виконання Україною зобов’язань у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 08 грудня 2022 року та впровадження заходів, реалізація яких сприятиме збільшенню податкових надходжень у 2023 році.

Джерело: Міністерство фінансів України

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»