• Посилання скопійовано

Тиск з боку правоохоронних структур: які зміни обговорюються з бізнесом?

Бізнес наполягає на важливості формування верховенства права в країні, адже наразі доводити факти порушень з боку владних органів досить складно

Тиск з боку правоохоронних структур: які зміни обговорюються з бізнесом?

Минулого тижня Європейська Бізнес Асоціація долучилась до засідання Парламентської спецкомісії по захисту прав інвесторів під головуванням Галини Янченко (роботу цієї Комісії було подовжено і, власне, це було її перше засідання після подовження). Так, обговорювались ключові питання бізнесу, зокрема тиску правоохоронних органів на бізнес,питання обшуків, питання захисту інвесторів від можливих незаконних дій, тощо. Також було заслухано представників правоохоронних органів щодо стану виконання Указу Президента України №21/2024 року «Про рішення РНБОУ від 23 січня 2024 року «Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану».

Серед іншого, Офіс Генерального Прокурора поінформував, що в його складі є Управління захисту інвестицій, яке з 2020 року займається порушеннями з боку правоохоронних органів стосовно інвесторів. Так, Управління запустило систему фіксування кількості обшуків та їх причин – аби вести таку статистику. Крім того, в Офісі працюють над стандартами роботи прокурорів з бізнесом. Їх планують найближчим часом затвердити. Водночас за 2023 рік 126 прокурорів було притягнуто до дисциплінарної відповідальності і 34 звільнено за порушення будь-якого характеру.

ДБР веде 160 кримінальних проваджень категорії, що стосуються бізнесу, 110 вже спрямовано до суду, а інші – у процесі розгляду. Крім того, у 40 провадженнях розслідуються дії силових органів.  

БЕБ  поінформувало, що мають 2228 кримінальних проваджень, з яких 1700 були розпочаті іншими органами. Вже закрито 126. 

Водночас деякі структури, зокрема Нацполіція, не мали багато інформації для звітування, тож отримали завдання від Комісії підготувати такі звіти про роботу та поділитись ними.

Зі свого боку, бізнес порушував питання тиску з боку правоохоронних структур, корупційних ризиків, важливості формування верховенства права в країні, адже наразі факти порушень з боку владних органів доводити досить складно (бо часто персоналії/структури, що займаються зловживаннями документально, оформлюють все правильно/або ж мають всі необхідні документи), дорого  та довго. Такою ситуація не має бути, якщо країна прагне, аби не лише існуючий бізнес працював, але й нові інвестиції заходили в країну.

Було домовлено, що бізнес-асоціації підготують та поділяться пропозиціями щодо того, яким чином можна сприяти ефективному формуванню верховенства права в країні та яким чином можна мінімізувати корупційні ризики.

Тож щиро сподіваємось, до голосу та питань бізнесу таки дослухатимуться і разом вдасться створити стабільний фундамент в країні. Бо тиск, корупційні зловживання тощо (особливо в нинішній ситуації) – це абсолютно антидержавницькі дії, які заслуговують негайної відповідальності!

Джерело: Європейська Бізнес Асоціація

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»