• Посилання скопійовано

З 2025 року запрацює система управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) в ДПС

За словами Гетманцева, КМУ прийнято постанову про реалізацію експериментального проєкту щодо функціонування системи управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) в ДПС. Що це таке? І як це відобразиться на платнику податків?

З 2025 року запрацює система управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) в ДПС

Гетманцев у своєму Телеграм-каналі розповів, що зміна підходу в управлінні податковими органами триває. Так, Постановою КМУ №854 від 25.07.2024 запроваджуються міжнародні правила взаємодії податкового органу з платником податків – виключно тільки у разі виявлення податкових ризиків (комплаєнс-ризиків). 

На виконання Національної стратегії доходів до 2030 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову про реалізацію експериментального проєкту щодо функціонування системи управління податковими ризиками (комплаєнс-ризиками) в Державній податковій службі. 

Що це таке? І як це відобразиться на платнику податків?

По-перше, запроваджено централізацію процесу управління податковими ризиками через зміни в організаційній структурі ДПС та у самого підходу – податкові ризики виявляються у конкретного платника податків та визначається, що має вчинити податковий орган, зокрема територіальний, тільки на рівні центрального апарату. Тобто  внаслідок впровадження цієї реформи протягом 2024 - 2030 років рішення, кого перевіряти, прийматиметься централізовано з урахуванням ризиків відповідно до визначеної методології за міжнародними стандартами. Тобто цим механізмом усувається можливість тиску на бізнес, коли на сьогодні територіальний орган може прийти до кожного. 

Перевірка за такого підходу проводитиметься виключно, коли у такого платника виявлено високий ступень ризику і такий платник доведений територіальному органу ДПС як такий, що містить високі ризики для проведення перевірки. 

По-друге, запроваджується систематизація контролю за територіальними органами щодо якості виконання визначених заходів з усунення податкових ризиків територіальними органами. 

По-третє, визначається чітка циклічність заходів з визначеними правилами дій кожного кроку у виконанні, що дає перспективу, що ризико-орієнтований підхід, про який говоримо уже майже 15 останніх років, таки буде запроваджено та кращі міжнародні практики, які діють в Австралії, Канаді, Великобританію, таки будуть запроваджені і в Україні.

Але все це запрацює не зараз. Гетманцев у своєму пості підкреслив, що на виконання постанови КМУ Мінфін та ДПС має здійснити ще низку методологічних та організаційних заходів, щоб увійти в 2025 рік з новою системою управління податковою службою.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»