• Посилання скопійовано

Виключення з членів профспілки в судах не оскаржується, – ВС

Членство у профспілках відрегульоване окремим Законом. І хоча воно й пов’язане з трудовим законодавством, все ж оскарження рішень щодо виключення з її членства не підлягає розгляду в суді

Виключення з членів профспілки в судах не оскаржується, – ВС

Коментар до Постанови Великої палати ВС від 26.02.2020 р., справа №210/5659/18

Зараз багато хто недооцінює значення профспілок, хоча насправді – це сильний та впливовий орган, який має багато повноважень та виконує дуже важливі функції.

Закон наділяє профспілки доволі широкими повноваженнями, зокрема:

  • вони здійснюють представництво і захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки в державних органах та органах місцевого самоврядування, у відносинах із роботодавцем;
  • ведуть колективні переговори, укладають колективні договори, територіальні угоди від імені працівників;
  • представляють інтереси своїх членів у разі звернення до суду, Уповноваженого ВРУ з прав людини, до ЄСПЛ;
  • у випадках, передбачених законодавством про працю, виборний орган первинної профспілкової організації, членом якої є працівник, надає згоду на розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця.

Втім, сама профспілка — це лише добровільна неприбуткова громадська організація, що об'єднує громадян, пов'язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання). Відомості про профспілки та їх об’єднання вносяться до ЄДР як про громадські об’єднання, що не є юрособою.

В Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості про державну реєстрацію громадських формувань, що не мають статусу юрособи,  зокрема, як відомості про керівника громадського об’єднання (як правило, це голова профспілки).

Згідно зі ст. 4 Закону №1045-XIV законодавство про профспілки складається з Конституції України, Закону «Про об'єднання громадян» (який застосовується до профспілок, якщо інше не передбачено зазначеним Законом), цього Закону, КЗпП та інших нормативно-правових актів, прийнятих відповідно до них.

З огляду на те, що положення КЗпП поширюються й на профспілки, виникає питання: чи застосовуються його норми  до відносин між профспілкою, яка не є юрособою, та її головою? Адже у разі зміни керівника (голови профспілки) відповідні відомості вносяться до ЄДР і відомості про переобрання голови вказуються у рішенні загальних зборів членів профспілки.

 

Про що профспілки пишуть у статутах?

Відповідно до статті 14 Закону №1045 профспілки діють відповідно до законодавства та своїх статутів.

Тож насамперед варто звернутись до змісту статуту профспілки.

Так, у коментованій нами справі вищим керівним органом первинної профспілкової організації є профспілкові збори (конференція), на яких обирається виборний профспілковий орган – профспілковий комітет чи профорганізатор (при чисельності профспілкової організації до 15 членів) (пункт 6.2.1 Статуту).

За положеннями пункту 6.2.5 Статуту виборним органом первинної профспілкової організації є профспілковий комітет (профорганізатор), який організовує діяльність профорганізації та керує її поточною роботою у період між конференціями (зборами).

Профспілковий комітет очолює голова, який є розпорядником майна та коштів первинної профспілкової організації. Голова профспілкового комітету (профорганізатор) первинної профспілкової організації без доручення діє від її імені, представляє інтереси цієї організації та її членів в усіх державних органах, судах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, установах та організаціях.

У статуті передбачаються як підстави припинення повноважень голови профкому (профорганізатора), так і підстави для достороково переобрання чи виключення з членів профспілки.

Водночас пунктом 12.2 Статуту передбачено, що за порушення статутних вимог виборний профспілковий орган організації профспілки чи голова (заступники) можуть бути достроково переобрані в оновленому складі за рішенням відповідної конференції чи зборів у встановленому порядку або за вимогою Центрального комітету профспілки.

За приписами п. 3.5 Статуту профспілки виключення із членів профспілки може бути здійснено виборним профспілковим органом, що здійснив прийом у члени профспілки або за рішенням вищих виборних профспілкових органів у випадках, зокрема, навмисних дій члена профспілки, які спричинили або могли спричинити шкоду (матеріальну, моральну) профспілці та її репутації.

Постановою центрального комітету (ЦК) Всеукраїнської профспілки від 21 вересня 2018 року №7/1 ухвалено рішення, відповідно до якого роботу голови профспілки, членів профкому - заступників голови визнано незадовільною та виключено їх із членів профспілки за вчинки, що призвели до значних фінансових зловживань, які мають ознаки кримінальних правопорушень, що є грубим порушенням статуту профспілки та є несумісним із членством у профспілці.

Відповідно голову профкому та її заступників виключили з членів профспілки та достроково припинили їх повноваження.

 

Чи можуть суди розглядати спори голови профспілки з профспілкою?

Колишній голова та заступники не погодились з рішенням ЦК Всеукраїнської профспілки та звернулись до суду з позовом про скасування постанови №7/1  від 23.09.2018 р. та поновлення їх на посадах.

Адже виключення з членів профспілки з ініціативи виборного профспілкового органу, що здійснив прийом у члени профспілки осіб, які обрані до складу ревізійної комісії чи до складу вищого виборного профспілкового органу, не може бути здійснено без згоди відповідно цього вищого виборного профспілкового органу або цієї ревізійної комісії.

І голова та заступники наголосили в суді, що, на їхню думку, рішення про їх звільнення було прийнято не тим органом, який їх обрав. Оскільки обрані на посаду вони були на конференції первинної профспілкової організації, а звільнили їх за рішенням центрального комітету Всеукраїнської профспілки.

Навіть, якщо взяти до уваги, що права голови та заступників при виключенні з членів профспілки та переобранні з виборних посад були порушені, всі попередні суди та Верховний Суд їм відмовили у вирішенні спору — такий спір не є трудовим та не може бути предметом розгляду в судах.

Згідно зі ст. 221 КЗпП трудові спори розглядаються: комісіями по трудових спорах; районними, районними у місті, міськими чи міськрайонними судами. Водночас частина третя цієї статті передбачає, що установлений порядок розгляду трудових спорів не поширюється на спори про дострокове звільнення від виборної платної посади членів громадських та інших об'єднань громадян за рішенням органів, що їх обрали.

Правовідносини, які виникли між сторонами у справі, з оспорювання рішення ЦК Всеукраїнської профспілки щодо виключення голови та заступників із членів профспілки та поновлення їх на раніше займаних посадах не мають характеру трудових.

ВС зазначив , що голова профспілки та його заступники перебували на виборній посаді на платній основі, його діяльність підпорядкована Закону  «Про профспілки, їх права та гарантії діяльності» та Статуту, виниклий спір належить до виключної компетенції профспілок та їх внутрішньо-організаційної діяльності. А тому такі спори мають вирішуватися відповідно до статутних документів профспілок та законодавства, яке регулює основи їх діяльності.

Увага! У судовому порядку може бути оскаржено лише рішення профспілкового органу, в якому порушено вимогу про розірвання трудового договору (контракту) з керівником підприємства, установи або організації, де така профспілка діє.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»