• Посилання скопійовано

ФОПи, відсутні в ЄДР, ЄСВ за себе не платять: рішення Верховного Суду

Велика Палата ВС розв’язала правову проблему «сплячих» ФОП, які були створені ще до 01.07.2004 року, але зараз відсутні в ЄДР. Податківці вважали, що з 01.01.2017 р. такі ФОП мають платити ЄСВ. ВС став на бік ФОПів: вони не є платниками ЄСВ!

ФОПи, відсутні в ЄДР, ЄСВ за себе не платять: рішення Верховного Суду

Коментар до Постанови Великої Палати Верховного Суду
від 01.07.2020 р., справа №260/81/19

Як не дивно, але термін «сплячі ФОПи» в Україні отримав подвійне тлумачення.

З однієї сторони, йдеться про ФОП, які зареєстровані в ЄДР, перебувають на обліку в органах ДПС, але не здійснюють діяльність та не мають доходу.

З другої – у нас існують ФОПи (та ж сама ситуація і з ЮО), зареєстровані до 01.07.2004 р (до набрання чинності Законом №755), проте  інформація щодо яких не була внесена до ЄДР повторно.

При цьому останніх доволі значна кількість. Законотворці неодноразово намагалися внести їх до ЄДР, зокрема:

  • протягом 2004-2005 років існувала вимога подання реєстраційної картки та заміни раніше виданих свідоцтв про державну реєстрацію на свідоцтва про державну реєстрацію єдиного зразка;
  • протягом 2011-2012 р. знову відбувався процес включення до ЄДР ФОПів, зареєстрованих до 01.07.2004 р. Фактично цей процес тривав з 03.03.2011 р. по 03.03.2012 р. В ці 12 місяців ЮО та ФОПи, створені та зареєстровані до 01.07.2004 року, повинні були подати держреєстратору реєстраційну картку для включення відомостей про них до ЄДР (пп. 2-4 Прикінцевих та перехідних положень Закону №2390).

Але цього разу за порушення цих вимог було прописане суворе покарання: свідоцтво про реєстрацію ФОП, яке було видано до 2004 році, з 4 березня 2012 року вважалось недійсним.

Деяким ФОП це було лише на руку: вони вирішили в такий нестандартний спосіб позбавитись підприємницького статусу. Але податківці вирішили інакше. На їхню думку, скасування свідоцтва про реєстрацію і навіть відсутність інформації про ФОП в ЄДР  в цьому випадку не означає, що ФОП не існує і що його треба зняти з податкового обліку. Адже процедуру ліквідації ФОП не пройшов. Тому такі ФОП, часто вже давно «сплячі», продовжували перебувати на обліку в податкових органах, а з 2017 року їм справно нараховували зобов’язання зі сплати ЄСВ (навіть, за відсутності задекларованих доходів).

 

Судова практика на користі ФОП

Кілька місяців тому ми  згадували про цю проблему тут.

Тоді ми цілком підтримали цю позицію суду, хоча і йшлося про суд першої інстанції.

Проте визнати, що скасування свідоцтва означає, що ФОПа не існує, замало.

Основна проблема – сплата ЄСВ, адже механізм списання боргів «сплячим ФОПам» за 2017-2019 рр. на сьогодні вимагає ліквідації ФОП, що неможливо без попереднього внесення його в ЄДР.

І ось маємо свіже рішення щодо цього – вже від Верховного Суду і саме щодо ЄСВ. І воно  на користь ФОП!

 

ФОП – це істота доволі цікава: то вона є, то раптом немає

На перший погляд, можна зробити простий висновок – ФОПи, які відсутні в ЄДР та не отримали нового свідоцтва про реєстрацію, вже з 04.03.2012 р. не вважаються підприємцями. І питання тут не у недійсності їх свідоцтв зразка до 2004 р., а у відсутності їх в ЄДР як підприємців.

Однак насправді щодо цього й досі виникають судові спори.

У коментованій нами справі Велика палата ВС вказує на те, що з 03.03.2012 р. уповноважені органи у місячний строк мали провести остаточне звірення даних відомчих реєстрів (баз даних реєстрів, журналів реєстрації, обліку тощо).

За результатами такого звіряння вони мали підготувати/готують аналітичну інформацію для передачі її тимчасовим міжвідомчим спеціальним комісіям, утвореним з метою проведення в АР Крим та відповідних областях інвентаризації юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, зареєстрованих до 01.07.2004 р., відомості про яких  не включені до ЄДР.

А ось вже далі, за результатами проведеної роботи, відомості про ЮО та ФОПів, зареєстрованих до 01.07.2004 р., але які не подали відповідну реєстраційну заяву, включаються до ЄДР з відміткою про те, що свідоцтва про їх державну реєстрацію, оформлені з використанням бланків старого зразка та видані до 01.07.2004 р., вважаються недійсними.

Отже, інформація в ЄДР про таких ФОПів все ж таки повинна бути, хоча і з поміткою про недійсність їх реєстраційних свідоцтв. Тож, чому її там немає або, якщо вона є, чому неможливо її побачити у відкритому доступі на вебсайті Мін’юсту, незрозуміло.

Можливо, тому податківці боролися до останнього і стверджували: ФОП, зареєстровані до 01.07.2004 р., стосовно яких не проводилася державна реєстрація припинення підприємницької діяльності (в тому числі до створення Єдиного державного реєстру), не втратили статусу ФОП.

 

Якщо знову стати ФОП, а потім швидко ліквідуватися

У коментованій справі «сплячий» ФОП вирішив прислухатися податківців: спочатку внести себе в ЄДР, а потім – подати заяву про припинення підприємницької діяльності. Та нагадавши про себе таким чином, ФОП «розбудив» і місцевих податківців – вони нарахували йому ЄСВ до сплати, починаючи з 01.01.2017 р.

Справа дійшла аж до Великої палати ВС. Вона дійшла висновку: відсутність офіційного підтвердження статусу ФОП шляхом проходження реєстраційних процедур із включення ФОПа в ЄДР виключає не тільки можливість здійснення підприємницької діяльності та отримання відповідних доходів, а й формальної та фактичної участі такого «сплячого» ФОП у системі обліку ЄСВ як підприємця.

Отже, на думку ВС, у цій ситуації жодного нарахування ЄСВ з 2017 р. для таких ФОП не може бути.

 

Кілька слів від редакції

Наразі Велика палата поставила точку у спорі ФОП та органів ДПС щодо «сплячих» ФОПів, які не виявили бажання поновлювати свій статус після 01.07.2004 р.

У ситуації, в яку потрапив ФОП у коментованій справі, в ЄДР він з’явився лише у тому місяці, коли подав реєстраційну заяву. Втрата підприємницького статусу теж відбулася досить швидко. Тому, максимум, на який можуть в такій ситуації розраховувати податківці – це сплата мінімального ЄСВ за місяць такої реєстрації/ліквідації.

Але щодо  ФОП-«загальників» це триватиме до 01.01.2021 року – дати, починаючи з якої відсутність у ФОП доходу означатиме відсутність обов’язку платити за себе ЄСВ. Про це ми писали тут.

Чи вчиняти так, як це зробив ФОП у цій справі, чи ні, кожен «сплячий» ФОП вирішує для себе самостійно. Насправді з висновків ВС випливає, що жодної потреби реєструватися для того, щоб ліквідуватися, у таких ФОП немає.

Тож, такі «сплячі» ФОПи можуть спати спокійно і надалі, якщо ви самостійно не вирішили та не включили себе до ЄДР з 01.07.2004 року, робити цього вже не потрібно, навіть заради списання боргів з ЄСВ. Якщо Велика Палата ВС вважає, що ви не є підприємцями, оскільки самі цього не побажали та не додали інформацію про себе в ЄДР, жодних обов’язків щодо сплати ЄСВ з 2017 року у вас не могло виникнути. Той факт, що інформація про вас мала залишатися  в ЄДР з поміткою «недійсне свідоцтво» (є вона там чи її немає), на ситуацію з ЄСВ ніяк не впливає.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Судова практика

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Судова практика»