• Посилання скопійовано

З 2021 року фізособи-«загальники» не будуть платити ЄСВ за неприбуткові місяці: опубліковано закон!

2 червня офіційно опубліковано Закон № 592-ІХ щодо звільнення від сплати ЄСВ фізосіб-"загальників", а також членів фермерського господарства, у разі відсутності прибутку. Для фізосіб-"єдинників", які не мають основного місця роботи, нічого не змінюється

З 2021 року фізособи-«загальники» не будуть платити ЄСВ за неприбуткові місяці: опубліковано закон!

Президент Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» №592-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 13 травня 2020 року. (Він же законопроект №2166). Тексту Закону поки не має.

Закон передбачає звільнення самозайнятих осіб, фізичних осіб – підприємців, які мають основне місце роботи, від сплати за себе єдиного соціального внеску за місяці, за які роботодавець сплатив страховий внесок за них, з 1 січня 2021 року.

Крім того, скасовується обов’язок фізичних осіб – підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства сплачувати мінімальний розмір єдиного соціального внеску за місяці, у яких не було отримано доходу (прибутку).

Закон дозволяє державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичними особами – підприємцями, які не здійснювали такої діяльності та не отримували доходів за період, починаючи з 2017 року, шляхом списання їм сум недоїмки з єдиного соціального внеску, а також штрафів і пені, нарахованих на такі суми, за умови подання ними відповідно до закону необхідних документів.

Від редакції: Зауважимо, що тексту підписаного Закону ще не має. Про це та про дату набрання чинності його норм повідомимо додатково.

 

UPD_02/06/2020

Закон № 592 було опубліковано в "Голосі України" від 02.06.2020 р. № 88. Але  цей Закон набирає чинності з 1 січня 2021 року, крім пункту 5 розділу І цього Закону, що набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Цей пункт стосується  несплати ЄСВ платниками-нероботодавцями на весь період незаконного позбавлення волі в районах проведення антитерористичної операції. Докладний аналіз змін щодо сплати ЄСВ підприємцями та самозайнятими особами ми наведемо в окремій аналітиці.

***

UPD_01/06/2020

УВАГА! З'явився текст Закону № 592. З ним можна ознайомитися за посиланням

***

Читайте також: Фізособи-«загальники» без прибутків не будуть платити ЄСВ: прийнято закон!

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Прес-служба Президента України

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»