• Посилання скопійовано

На АЗС курити можна! Бо не заборонено!

Постанова ВАСУ від 05.06.2012 р. у справі №К/9991/72408/11

Тема боротьби з курінням як ніколи актуальна, особливо коли йдеться про штрафи за нерозміщення спеціальної таблички про це поряд зі спеціально встановленим знаком, і не на будь-який території, а на території АЗС! Та ще й місця для куріння спеціально не відведені…
За такі порушення, виявлені податковим органом, до ВАТ «Укрнафта» було застосовано штрафні санкції у розмірі 3400 грн.
Суди першої та апеляційної інстанцій виходили з правомірності прийнятого рішення податковим органом, бо ВАТ «Укрнафта» не заперечувався факту відсутності на території АЗС тексту «Куріння заборонено».
ВАСУ у постанові від 05.06.2012 р. у справі №К/9991/72408/11 не погоджується з таким підходом і тлумачить відповідні норми щодо розміщення наочної інформації про заборону куріння таким чином.
Так, у ч. 2 ст. 15-2 Закону України «Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» наведено виключний перелік місць, в яких забороняється куріння, а саме: у ліфтах і таксофонах; у закладах охорони здоров'я; у навчальних та освітньо-виховних закладах; на дитячих майданчиках; на спортивних майданчиках; у під'їздах житлових будинків; у підземних переходах; у громадському транспорті (включаючи транспорт міжнародного сполучення). У таких місцях обов’язковим є розміщення графічного знака про заборону куріння і тексту: «Куріння заборонено!».
Суд вважає, що приписи зазначеної норми виключають можливість поширювати ці вимоги на об'єкти, не перелічені у цій статті.
Але відповідно до пп. 10.5.5 Правил пожежної безпеки у компаніях, на підприємствах та в організаціях енергетичної галузі України, затверджених наказом Міненергетики від 26.07.2005 р. №343, забороняється купити як у будівлі АЗС, так і на відстані менше 20 м від її території.
Оскільки у цьому випадку йдеться про заходи у галузі пожежної безпеки, ми вважаємо абсурдним прийняте податковим органом рішення про нарахування штрафних санкцій.
ВАСУ, зі свого боку, також вважає помилковими висновки попередніх судових інстанцій із зазначених вище мотивів, скасовує їх та нарахований штраф.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»