• Посилання скопійовано

Штрафні санкції до підприємств-порушників метрологічних норм не змінюються

Законопроект про метрологію не змінить штрафних санкцій до підприємств-порушників. Вони і надалі стягуватимуться на суму від 3 до 30 н.м.д.г.

Штрафні санкції до підприємств-порушників метрологічних норм не змінюються

Із введенням у дію нової редакції Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» штрафні санкції до підприємств-порушників метрологічних норм не зміняться. На цьому акцентував увагу заступник начальника управління  з  питань  метрології Мінекономрозвитку Олександр Гіленко, розповідаючи про новації у сфері метрології.

Так, у разі виявлення порушень, метрологічні інспектори мають право заборонити використання засобів вимірювальної техніки до тих пір, поки вони не будуть приведені у відповідність до норм,  анулювати результати повірки законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки (згідно зі ст. 4 проекту Закону,  до сфери, де діє державний метрологічний нагляд належать, перш за все,  захист життя та охорона здоров’я громадян, контроль якості та безпечності харчових продуктів і лікарських засобів; нагляд за станом навколишнього природного середовища), також  може бути заборонена реалізація партії фасованого товару з якого бралися зразки упакованої продукції і стягнуто штраф відповідно до чинного законодавства.

«Штрафні санкції до підприємств-порушників метрологічних норм не змінюються та можуть стягуватися, згідно з Адміністративним кодексом,  на суму від 3 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян», - сказав Олександр Гіленко.

Він також зазначив, що весь комплекс заходів, передбачений новою редакцією, направлений на те, щоб унеможливити похибки при проведенні  вимірювань, адже основні функції метрологічної інспекції - нагляд за використанням вимірювальної техніки у різних сферах народного господарства: інспекторами будуть перевірятися усі, хто займається метрологічною діяльністю, на правильність застосування і точність вимірювальної техніки.

«Мова йде про паливо-роздавальні колонки на АЗС, лічильники у квартирах, ваги у торговельних мережах тощо. Людина може довіряти вагам у супермаркетах. Вона може бути упевнена, що отримала той продукт і ту вагу, за яку заплатила гроші», - сказав Олександр Гіленко.

Він також нагадав, що кількість перевірок не збільшиться: відповідно до тих нормативних документів, які діють в Україні, складаються річні плани перевірок, які поширюються на підприємства та організації будь-якої форми власності. 

Нагадаємо, Закон «Про метрологію та метрологічну діяльність» (у разі його прийняття Верховною Радою і підписання Президентом) запрацює з 1 січня 2015 року.

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»