• Посилання скопійовано

Найбільші порушення, які виявлені податківцями під час перевірок фізичних осіб. (На думку самих податківців)

ДФСУ назвала чотири найбільш поширених порушення, які виявляють податківці під час перевірок фізосіб. Це недекларування доходів, ухиляння від сплати податків при виплаті зарплати, недотримання умов спрощеної системи оподаткування і приховування доходів, що надійшли на розрахункові рахунки

Найбільші порушення, які виявлені податківцями під час перевірок фізичних осіб. (На думку самих податківців)

Про це повідомила прес-служба ДФСУ.

 

1. Зволікання громадянами із декларуванням своїх доходів

За зволікання із декларуванням своїх доходів два киянина поплатилися великими штрафами.

Так, двом фізичним особам у м. Києві у 2015 році банки – кредитори анулювали борг на загальну суму майже 30 млн гривень.

Впродовж 2016-2018 років ці фізичні особи не виконали свій обов’язок задекларувати доходи, отримані у вигляді додаткового блага внаслідок прощення банками основної суми боргу, та сплатити відповідні податки.

Результати перевірок показали, що сума бюджетних втрат становить  4,8 млн грн, за що нараховано штрафні санкції у розмірі 1,2 млн грн.

 

2. Ухиляння від сплати податків при виплаті заробітної плати

Завдяки контрольно-перевірочним заходам підрозділів податків і зборів з фізичних осіб фіскальних служб Донецької, Вінницької, Тернопільської та Чернівецької областей викрито боржників, які впродовж кількох років ухилялися від перерахування до бюджету податків, утриманих під час нарахування і виплати заробітної плати працівникам.

Так, податківці вважають, що якісний ризикоорієнтований підхід до формування плану-графіка проведення документальних перевірок на 2018 рік дав позитивні результати. Таким чином, бюджети вказаних регіонів збагатяться на додаткові 11 млн гривень.

Зокрема, документальними перевірками зафіксовано факти тривалої затримки шести підприємствами внесення на бюджетні рахунки утриманих із фонду заробітної плати ПДФО в сумі 7,2  млн грн, ЄСВ – 3,6 млн грн та військового збору у розмірі 0,5 млн гривень.

 

 3. Недотримання умов спрощеної системи оподаткування

Фіскальними службами Вінниччини та Рівненщини виявлено низку недобросовісних ФОП – платників єдиного податку, які через зловживання правилами застосування спрощеної системи оподаткування попали у списки боржників.

Серед таких зловживань -  перевищення граничного обсягу доходу, встановленого для ІІІ групи платників єдиного податку, виявлено у ФОП «О» (вид діяльності – лісопильне та стругальне виробництво), ФОП «О» (вид діяльності – оптова торгівля), ФОП «Р» та ФОП «Ю» (вид діяльності – вантажні перевезення). 

Водночас здійснення забороненого виду діяльності допущено підприємцем м. Києва (ФОП «О»), який перебуваючи на ІІ групі єдиного податку, систематично надавав послуги юридичним особам, які не є платниками єдиного податку.

Зібрані під час перевірок матеріали (договори, банківські документи, пояснення контрагентів та ін.) засвідчили правильність відбору платників податків до плану – графіка проведення документальних перевірок.

У зв’язку з анулюванням цим суб’єктам господарювання реєстрації платником єдиного податку визначено грошових зобов’язань на загальну суму 5,4 млн гривень.

 

 4. Приховування доходів, що надійшли на розрахункові рахунки

Під час проведення документальної перевірки, призначеної у рамках  кримінального провадження, ревізорами ДФС у Київській області встановлено, що громадянин «О», діючи за попередньою змовою із спільниками, здійснював фінансові операції, пов’язані із зарахуванням та перерахуванням безготівкових коштів з/на власні рахунки, відкриті в одному з комерційних банків.

Дані про рух коштів на особистих рахунках фізичної особи «О» свідчать про отримання ним у 2014-2016 роках доходу на загальну суму близько 5 млн гривень.

Задекларувати свої доходи «бізнесмен» не поспішав, внаслідок чого отримав акт перевірки та податкові повідомлення – рішення на суму 1,6 млн гривень.

Також виявили незадекларовані доходи, що надійшли на «підприємницькі» розрахункові рахунки, посадовці ДФС у м. Києві під час перевірки фізичних осіб – підприємців «Г», «М» та ДФС у Рівненській області у ході перевірки підприємця – експортера «В».

Умисне ухилення порушниками від оподаткування доходів призвело до нарахування 2,8 млн грн грошових зобов’язань.

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»