• Посилання скопійовано

За незаконну торгівлю пальним пропонують посилити адмінвідповідальність

Законопроектом №2515 пропонується внести зміни до КУпАП щодо посилення адміністративної відповідальності за незаконну торгівлю пальним

За незаконну торгівлю пальним пропонують посилити адмінвідповідальність

2 грудня 2019 року нардепи зі "Слуг народу" зареєстрували у ВРУ проект Закону №2515 "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за незаконну торгівлю пальним".

 

Що пропонується?

1) Запровадити новий склад проступку (ст. 161-1 КУпАП), що передбачає адмінвідповідальність за:

  • оптову або роздрібна торгівля пальним без наявності документів дозвільного характеру, якщо їх одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди);
  • порушення правил торгівлі пальним;
  • потворну протягом року оптову або роздрібну торгівлю пальним без наявності документів дозвільного характеру, якщо їх одержання передбачене законом (крім випадків застосування принципу мовчазної згоди).

2) Визначити належних суб'єктів складання протоколів про адміністративні правопорушення, а саме:

  • посадові особи органів Національної поліції та органів державної фіскальної служби – частини перша та третя;
  • посадові особи центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного контролю за додержанням законодавства про захист прав споживачів – частина друга.

3) Надати право уповноваженим на складання протоколів про адміністративні правопорушення посадовим особам Національної поліції та державної фіскальної служби вилучати, до прийняття судом рішення у справі про адміністративне правопорушення: пальне, транспортні засоби, ємності та обладнання, що використовувалось під час незаконної реалізації пального, а також гроші, одержані внаслідок вчинення адміністративного правопорушення.

4) Встановити заборону щодо передачі вилучених речей та документів, під час застосування процедури вилучення речей та документів, на зберігання особі, яка притягається до адміністративної відповідальності, що дозволить забезпечити надійне зберігання доказової бази та сприятиме об'єктивному розгляду справ та забезпеченню виконання постанов у справах про адміністративні правопорушення.

5) Виправити технічне уточнення щодо сучасної назви уповноваженого органу на складання протоколів про адміністративне правопорушення, шляхом заміни застарілої назви "державна податкова служба" новою – "центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, державну політику у сфері державної митної справи, державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового, митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску".

6) Запровадити процесуальні механізми, які унеможливлюють зловживання судами, під час розгляду справ про адміністративні правопорушення, шляхом заборони передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд трудовому колективу (ст. 21 КУпАП) та закриття справи у зв'язку з малозначністю вчиненого правопорушення (ст. 22 КУпАП).

7) З метою врахування балансу рівності сторін адміністративно-деліктного провадження та удосконалення інституту апеляційного перегляду постанов у справах про адміністративні правопорушення законопроектом запропоновано надати право апеляційного оскарження постанов суб'єкту складання протоколу про адміністративне правопорушення.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.     

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»