• Посилання скопійовано

Фармацевтів будуть карати за відпуск в аптеках рецептурних ліків без рецепту

Законопроєкт про відповідальність фармацевтів та медпрацівників за продаж ліків без рецепту готується до прийняття у другому читанні та в цілому як закон

Фармацевтів будуть карати за відпуск в аптеках рецептурних ліків без рецепту

«Судово-юридична газета» нагадує, що Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що з 1 серпня 2022 року купити антибіотики в Україні можна лише за електронним рецептом. Отримати його можна як в державних, так і в приватних лікарнях.

Втім, окрім такого рішення Кабміну, також готується закон (законопроект №7445), яким встановлюється відповідальність медичних працівників та фармацевтів за продаж певних ліків без рецепта.

Він нерозривно пов’язаний із законопроектом №7444 про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів. Авторами обох проектів є Михайло Радуцький, Оксана Дмитрієва та ін.

Зокрема, він встановлює, що реалізація (відпуск) громадянам лікарських засобів за рецептом лікаря здійснюється у порядку, встановленому МОЗ. Забороняється реалізація (відпуск) громадянам лікарських засобів, що реалізуються (відпускаються) згідно з вимогами законодавства за рецептом лікаря, з порушенням встановленого порядку, у тому числі без рецепта, за рецептом, який виписаний з порушенням вимог законодавства та/або у якого закінчився строк дії (недійсним рецептом)».

18 липня 2022 року Верховна Рада підтримала законопроєкт №7444 щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів у першому читанні, незабаром його планують ухвалити в цілому.

Голова профільного Комітету та співавтор законопроектів Михайло Радуцький прокоментував це таким чином.

«Наш Комітет разом з МОЗ продовжує працювати над впровадженням електронного рецепта. Документ встановлює відповідальність медичних працівників та фармацевтів:

  • у разі призначення рецептурного лікарського засобу без рецепта
  • за призначення наркотичних засобів без Е-рецепта
  • за відпуск в аптеках рецептурних ліків без рецепта, за недійсним рецептом або з порушенням порядку МОЗ про продаж препаратів. 

Відзначу, що законопроєкт, якщо парламент ухвалить його у другому читанні, почне діяти через три місяці після закінчення воєнного стану.

Також наш Комітет наполягає на розгляді законопроєкту №7445. Він вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення:  встановлює штраф у розмірі 5,1 тис. грн за порушення норм, передбачених законопроектом №7444. Найближчим часом очікуємо на розгляд законопроєкту №7445.

Паралельно МОЗ продовжує поетапно вводити електронний рецепт. З 1 серпня антибіотики в аптеках відпускатимуть за електронним рецептом. Винятки – лікарні, які знаходяться на лінії фронту чи в окупації. В таких закладах лікар випише паперовий рецепт.

Е-рецепт на антибіотики – це перший етап впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні. Другий етап – Е-рецепт на наркотичні засоби, третій – на всі рецептурні препарати.

Законопроєкти №7444 и №7445 дозволять створити законодавчу базу на післявоєнний період для повноцінного запуску Е-рецепта», – підкреслив він.

***

Читайте також: З серпня пацієнти почнуть отримувати е-рецепти на антибіотики

Джерело: Судово-юридична газета

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»