• Посилання скопійовано

Увага! В 2020 році юрособам треба буде оновити інформацію про власників (але не просто зараз)

28 квітня 2020 року набере чинності новий Закон про запобігання та протидію легалізації та відмиванню доходів. І хоча це буде аж через три місяці, юрособам слід до цього ретельно приготуватися. Оскільки потім у них буде ще три місяці на оновлення власної інформації в ЄДР

Увага! В 2020 році юрособам треба буде оновити інформацію про власників (але не просто зараз)

У 2020 році слід оновити інформацію про бенефіціарів в ЄДР

Почнемо зі вже знайомого – подання держреєстратору інформації про дійсних власників підприємств. Кілька років назад ця тема була дуже актуальною (особливо враховуючи розмір штрафу за порушення), потім про неї підзабули. Але обов’язок залишився і зараз його трохи підновили.

Держреєстраторам ми подаємо інформацію про «кінцевого бенефіціарного власника», яким є:

  • будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив (контроль) на діяльність клієнта та/або фізичну особу, від імені якої проводиться фінансова операція;
  • для юросіб ­ будь-яка фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив на діяльність юридичної особи (в тому числі через ланцюг контролю/володіння);
  • для трастів, утворених відповідно до законодавства країни їх утворення, – засновник, довірчий власник, захисник (за наявності), вигодоодержувач (вигодонабувач) або група вигодоодержувачів (вигодонабувачів), а також будь-яка інша фізична особа, яка здійснює вирішальний вплив на діяльність трасту (в тому числі через ланцюг контролю/володіння);
  • для інших подібних правових утворень – особа, яка має статус, еквівалентний або аналогічний особам, зазначеним для трастів.

Ознакою здійснення прямого вирішального впливу на діяльність є безпосереднє володіння фізичною особою часткою у розмірі не менше 25% статутного (складеного) капіталу або прав голосу юридичної особи.

«Але ж ми вже подавали схожу інформацію раніше!», – скажуть представники бізнесу. Це так, але у 2020 році цю інформацію слід буде доповнити згідно з новими вимогами.

За приписами ч. 4 Перехідних та прикінцевих положень нового Закону №361, юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, подають державному реєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника в обсязі, визначеному цим Законом, та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

Таким чином, в ЄДР повинні міститись відомості про юридичну особу щодо її кінцевого бенефіціарного власника юрособи, в т.ч. кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник – юрособа. Тобто ланцюг інформації щодо усіх юросіб повинен привести до певної людини (чи групи людей), які цією юрособою прямо чи опосередковано володіють.

При цьому окрім ПІБ, дати народження, ІПН, даних паспорта таких фізосіб - бенефіціарів, в ЄДР вказуватимуться також характер та міра (рівень, ступінь, частка) бенефіціарного володіння (вигоди, інтересу, впливу).

А якщо виникне ситуація, коли у юрособи немає кінцевого бенефіціарного власника-фізособи (у тому числі кінцевого бенефіціарного власника її засновника, якщо засновник - юридична особа), в ЄДР зазначається обґрунтована причина його відсутності.

Протягом трьох місяців з дня набрання чинності Наказу Держфінмоніторингу про затвердження форми та змісту структури власності всі юрособи мають подати/уточнити/оновити інформацію про кінцевих бенефіціарних власників.

Тож держава має внести зміни до форм документів, які подаються держреєстратору,  в частині уточнення даних щодо кінцевих бенефіціарних власників. Після цього юрособам доведеться скласти і надати ці нові форми.

 

Якщо нові форми будуть готові на момент набрання чинності новим Законом, то оновлення інформації треба буде зробити протягом короткого періоду: з 28.04.2020 р. по 28.07.2020 р. Тож юрособам вже зараз слід підготуватися – зібрати інформацію, якої вимагає закон.

 

Увага! Подати таку інформацію (враховуючи доволі короткі строки — три місяці) можна трьома способами (ст.14 Закону № 755):

1) у паперовій формі особисто (через ЦНПАи або суб’єкта держреєстрації) або через представника/підписанта за ЄДР;

2)  у паперовій формі поштовим відправленням (справжність підпису заявника на реєстраційній заяві засвідчується нотаріально);

3) в електронній формі (через Он-лайн Будинок юстиції).

І це ще не все. Адже, крім оновлення (а по суті, додавання до вже існуючої інформації нової), Закон про запобігання та протидію легалізації та відмиванню доходів вимагає щорічного підтвердження такої інформації.

 

Знову щорічне підтвердження інформації про бенефіціарів!

За новим Законом юрособи щороку протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації подаватимуть держреєстратору такі документи (ст. 171 Закону №755):

  1. заяву про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника;
  2. структуру власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства. Форму та зміст структури власності на сьогодні власники визначають самостійно. А ось з 28.04.2020 р.  це має робитися у порядку, затвердженому Держфінмоніторингом за погодженням з Мін’юстом;
  3. витяг, виписку чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юрособи-нерезидента в країні її місцезнаходження (у разі, якщо засновником юрособи є юридична особа-нерезидент);
  4. нотаріально засвідчену копію документу, що посвідчує особу, яка є кінцевим бенефіціарним власником юрособи, для фізособи-нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, для фізособи-резидента.

Коли обов’язок підтвердження почне діяти? Сподіваємося, що у 2021 році, адже у 2020 році юрособи мають оновити інформацію про кінцевих бенефіціарних власників. Тобто сенсу цю інформацію підтверджувати знову у 2020 році немає жодного.

Втім, практика застосування цієї норми від Держфінмоніторингу та Мін’юсту може бути цілком іншою. Тому варто стежити за офіційними роз’ясненнями.

Відповідно ускладнюється й реєстрація нової ЮО та вчинення інших реєстраційних дій.

Так, при реєстрації юрособи в ЄДР, окрім статуту, рішення про створення юрособи, заяви про обрання системи оподаткування та/або реєстрацію платником ПДВ та/або заяви про включення до Реєстру неприбуткових установ, слід буде надавати додатково наведені вище документи (крім заяви про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціара, п. 1 з переліку вище).

Наведений перелік документів, крім заяви про підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціара, буде обов’язково додаватись і у разі:

  • включення відомостей про юрособу в ЄДР, яка зареєстрована до 01.07.2004 р. та відсутня в ЄДР,
  • внесення змін до відомостей, що містяться про юрособу в ЄДР, у т.ч. змін до установчих документів, до відомостей про розмір статутного капіталу, розміри часток у статутному капіталі чи склад учасників,
  • переходу на модельний статут та на власну редакцію статуту для ТОВ/ТДВ,
  • припинення юридичної особи в результаті її реорганізації,
  • створення відокремленого підрозділу юридичної особи, змін до відомостей про нього та у разі припинення такого підрозділу,
  • акредитації відокремленого підрозділу іноземної неурядової організації, представництва, філії іноземної благодійної організації та змін відомостей про них в ЄДР.

 

А ще обов’язок повідомляти про зміни в інформації про бенефіціара!

На юрособу покладається обов’язок не лише мати таку інформацію про кінцевого бенефіціарного власника в наявності, підтримувати її в актуальному стані, а й повідомляти держреєстратора про всі зміни, які в ній відбулися, протягом 30 роб. днів з дня їх виникнення.

Те саме стосується і виявлення неточностей чи помилок. Юрособі треба подати виправлену інформацію про бенефіціара протягом трьох роб.днів з дня виявлення такої неточності або помилки.

 

Чи є такі юрособи, оновлення і підтвердження інформації щодо яких робити не будуть?

Загальний обов’язок із оновлення не стосується:

  • юросіб, створених після 28.04.2020 р. (адже з них і так вимагатимуть цю інформацію при реєстрації),
  • політичних партій,
  • професійних спілок,
  • організацій профспілок,
  • творчих спілок, місцевих осередків творчих спілок,
  • організацій роботодавців, їх об’єднань,
  • адвокатських об’єднань (вочевидь, адвокатські бюро до винятків не відносяться — від авт),
  • торгово-промислових палат,
  • ОСББ,
  • релігійних організацій,
  • державних органів, органів місцевого самоврядування, їх асоціацій,
  • державних та комунальних підприємств, установ, організацій.

Щодо відсутності обов’язку  щорічного підтвердження інформації про бенефіціарів, список  майже той самий – за винятком юросіб, створених після 28.04.2020 р.

 

Що буде іншим, якщо таку інформацію не подати?

Неподання або несвоєчасне подання державному реєстратору інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юрособи  тягне за собою накладення штрафу на керівника юрособи або особу, уповноважену діяти від імені юрособи (виконавчого органу), від 17000 грн до 51000 грн (ч. 6 ст. 166-11 КпАП).

Штрафи буде застосовувати Мін’юст, його територіальні управління в межах повноважень (п. 1 ч.1 ст. 255 КпАП).

***

Читайте також:

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»