• Посилання скопійовано

Як зазначати в декларації з ПДВ зменшення від’ємного значення за ППР?

В декларації з ПДВ сума зменшеного від’ємного значення з ПДВ відповідно до ППР за формою «В4» відображається в звітному періоді узгодження такого ППР

Як зазначати в декларації з ПДВ зменшення від’ємного значення за ППР?

ДПС у Черкаській області інформує платників податків про необхідність відображення в податковій декларації з ПДВ суми зменшення від’ємного значення з ПДВ, відповідно до узгодженого податкового повідомлення – рішення за формою «В4».

Відповідно до пп. 78.1.8 ПКУ однією із підстав для проведення документальних позапланових перевірок є подання платником декларації з від’ємним значенням з податку на додану вартість, яке становить більше 100 тис. грн.

Законом України від 30.03.2020 р. №540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (СОVID-19)» (далі – Закон №540) внесено зміни до  ПКУ, в частині проведення перевірок. Так, підрозділ 10 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ доповнено новим пунктом 52-2, яким установлено мораторій на проведення документальних перевірок, крім документальних позапланових перевірок з підстав, визначених пп. 78.1.8 цього Кодексу.

Якщо за результатами перевірки проведеної контролюючими органами встановлено факт завищення платником податку від’ємного значення сум ПДВ, в тому числі від’ємного значення, яке було зараховано у зменшення податкового боргу з ПДВ, виноситься податкове-повідомлення рішення за формою «В4» (далі – ППР за формою «В4»).

Підпунктом 5 п. 4 розд. V Порядку заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.01.2016 № 21, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 29.01.2016 за №159/28289 із змінами і доповненнями, визначено, що сума збільшення/зменшення від’ємного значення, узгоджена за результатами перевірки контролюючого органу, у звітному (податковому) періоді, на який припадає день узгодження податкового повідомлення-рішення, враховуючи процедури адміністративного оскарження відповідно до ст. 56 ПКУ відображається в податковій декларації з ПДВ в рядку 16.3 з обов’язковим є заповнення таблиці «Збільшено/зменшено залишок від’ємного значення за результатами перевірки контролюючого органу на підставі податкового повідомлення-рішення та/або уточнюючого розрахунку».

При зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування рішення контролюючого органу грошове зобов’язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили.

Враховуючи зазначене в податковій декларації з ПДВ сума зменшеного від’ємного значення з ПДВ відповідно до ППР за формою «В4» відображається в звітному (податковому) періоді, в якому відбулось узгодження такого податкового повідомлення-рішення.

При цьому узгодженим відповідно до ст. 56 ПКУ, вважається податкове-повідомлення рішення, по якому закінчились всі адміністративні або судові оскарження.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: ДПС у Черкаській області

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»