• Посилання скопійовано

ФОП може використовувати кошти на власні потреби тільки після підтвердження сплати податків, – НБУ

Яка довідка необхідна для переказу коштів ФОП з підприємницького рахунку на особистий і як переказати гроші? Журналісти наводять роз'яснення НБУ (але без посилань на будь-який документ)

ФОП може використовувати кошти на власні потреби тільки після підтвердження сплати податків, – НБУ

Як пояснили НВ Бізнес у прес-службі Національного банку України (НБУ), згідно з новими правилами ФОП не може переказати гроші з корпоративного рахунку на особистий, якщо не надасть підтвердження про сплату податків і зборів, відсутності заборгованості за ними. 

«Це може бути будь-який розрахунковий документ про сплату податків і зборів або документ, отриманий з особистого кабінету в ДПС про відсутність податкового боргу, – розповіли в НБУ. – Також ФОП може вказати в розрахунковому документі на переказ коштів з рахунку ФОП на його власний рахунок для власних потреб про відсутність у цієї особи податкового боргу».

 

Як це виглядає на практиці?

ФОП при перерахуванні коштів з рахунку ФОП на свій рахунок для власних потреб, заповнюючи в розрахунковому документі реквізит «призначення платежу» повну інформацію про платіж, може вказати про відсутність у нього податкового боргу. «Відповідно до вимог пункту 3.7 глави 3 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою правління НБУ від 21.01.2004 №22», – уточнили в Нацбанку.

 

Що буде, якщо немає підтвердження про відсутність заборгованості?

Якщо ФОП не надав підтвердження про відсутність у нього податкового боргу або не вказав про це, заповнюючи в розрахунковому документі реквізит «призначення платежу», то банк такий переказ не здійснюватиме.

Нагадаємо, що 2 січня НБУ опублікував текст постанови, якою було заборонено ФОП витрачати гроші з корпоративного рахунку на свої особисті потреби. В НБУ розраховують, що ці зміни мінімізують ризики проведення фіктивних фінансових операцій, зменшать тіньову економіку і посприяють розвитку безготівкових розрахунків.

УВАГА! Якщо ФОП не надав підтвердження про відсутність у нього податкового боргу або не вказав про це, заповнюючи в розрахунковому документі реквізит «призначення платежу», то банк такий переказ не здійснюватиме.

Від редакції: Зауважимо, що письмової відповіді на це питання у публікації редакції журналу НВ не наведено. В коментаріях до посту НБУ у  Facebook  фахівці НБУ деталей щодо необхідності надавати банкам довідок про сплату податків чи платіжок щодо цього не наводили. Тому ми зі свого боку підготуємо запит до НБУ та будемо чекати відповіді щодо цього питання. Але з огляду на коментарі читачів до іншої нашої новини, банки вже почали практикувати такий підхід.

Це пов'язано з наданням роз'яснення НБУ щодо порядку використання підприємницьких коштів для власних потреб. В ньому зазначено:

«Після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених, зокрема, Податковим та Господарським кодексами України, ФОП мають право перерахувати кошти з таких рахунків на власні поточні рахунки, відкриті для власних потреб.

Кошти з рахунку ФОП на рахунок для власних потреб перераховуються після підтвердження про сплату податків та зборів або відсутність заборгованості за ними.» Але не було вказано механізму такого підтвердження.

***

Читайте також:

На підставі: NV Бізнес

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»