• Посилання скопійовано

Як влада планує змінити пенсійну систему: результати круглого столу комітетів ВРУ

Проблему неможливості забезпечити пенсії після 2030 року виявлено, але якими будуть шляхи її вирішення наразі не відомо

Як влада планує змінити пенсійну систему: результати круглого столу комітетів ВРУ

Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів провів круглий стіл на тему: «Належне та ефективне державне регулювання трьох колон пенсійного забезпечення громадян України 2020».

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини з дотримання соціальних та економічних прав Олена Степаненко зазначила, що розмір пенсій, який надається в рамках солідарної пенсійної системи, не забезпечує гарантованого гідного життя, проголошеного ст. 4 Конституції України. «Станом на 1 січня 2020 р. за даними Держстату в Україні налічується 11,3 мільйона пенсіонерів. Показник пенсій сьогодні є меншим середнього прожиткового мінімуму. Визначені законодавством умови та механізми обрахунку пенсій у солідарній системі не стимулюють громадян сплачувати страхові внески впродовж трудової діяльності і вони, на жаль, обирають нелегальну зайнятість», – зазначила представник Уповноваженого.

О.Степаненко також зазначила, що зі звернень, які надходять до Уповноваженого, майже 40% стосується незадоволення громадян саме рівнем свого пенсійного забезпечення та можливістю заробити собі на пенсію додатково.

«Орієнтиром усіх зусиль при розробці та реалізації соціально-економічної політики держави мають слугувати зобов’язання, які грунтуються на правах людини. Економіка повинна служити людям, а не навпаки. Тому держава повинна проводити аналіз впливу на права людини для оцінки і усунення будь-яких наслідків її економічної політики для прав людини», – наголосила О.Степаненко.

Один із авторів багатьох моделей впровадження в Україні другого рівня пенсійного забезпечення, член Комісії Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Олександр Панченко представив базову модель накопичувальної пенсійної системи «Як зробити пенсії в Україні достатніми».

«Ми всі знаємо в якому стані знаходиться солідарний рівень пенсійної системи. Кількість працюючих за яких сплачується ЄСВ, складає близько 15 мільйонів. У нас є кількість пенсіонерів, яких трохи більше 11 мільйонів. Маємо коефіцієнт співвідношення трохи більше 1 і розуміємо, що чим далі, тим демографічна ситуація буде погіршуватися і цей коефіцієнт буде зменшуватися. У 2030 р. за прогнозами він складе вже 0,8. При такій ситуації вирівняти цей баланс надходжень у Пенсійний фонд України неможливо, тому треба якимось іншими шляхами вирішувати питання забезпечення громадян належним пенсійним забезпеченням», – зазначив він.

Учасники круглого столу у виступах висловили свої пропозиції та рекомендації щодо продовження пенсійної реформи в Україні, впровадження другої пенсії в систему пенсійного забезпечення та належного та ефективного державного регулювання трьох колон пенсійного забезпечення громадян України.

Джерело: Верховна Рада України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Пенсії

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Пенсії»