• Посилання скопійовано

ФОП може використовувати підприємницькі кошти на власні потреби: нова позиція ДПС

ФОП має право вільно користуватися коштами з підприємницького рахунку за умови сплати всіх податків

ФОП може використовувати підприємницькі кошти на власні потреби: нова позиція ДПС

Нагадаємо, що ще 17 січня 2020 року Нацбанк  скасував норму щодо здійснення за поточними рахунками ФОПів лише тих розрахунково-касових операцій, що не пов’язані із власними потребами, та права перераховувати кошти на власний рахунок після сплати усіх податків та зборів. Ця норма викликала нерозуміння у бізнес-спільноти під час її застосування.

Водночас позиція НБУ, як і раніше, залишається незмінною. З 2003 року діє норма, що поточні рахунки фізичних осіб не можуть використовуватися для проведення операцій, пов’язаних з підприємницькою діяльністю. 

До скасування цієї норми ДПС також наголошувала на забороні використовувати підприємницькі кошти на власні потреби. Про це ми писали тут. Але після скасування цієї норми ДПС нову позицію ще не наводила. 

І ось податківці у підкатегорії 104.11 "ЗІР" надали нове роз'яснення. У ньому вони навели ст. 42 ГКУ, за якою підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб’єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Окремо податківці зупинилися на нормі ст. 44 ГКУ. Зокрема, підприємництво здійснюється на основі вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

На підставі цих двох статей зроблено такий висновок: ФОП має право вільно користуватися коштами з підприємницького рахунку за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством. Тобто ніяких податкових наслідків використання підприємницьких рахунків для власних потреб вже не буде.
***

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»