• Посилання скопійовано

Підприємці зможуть скачувати додаток РРО на смартфони та використовувати його безкоштовно — Маркарова

У своєму інтерв'ю міністр фінансів України Оксана Маркарова розповіла про деталі фіскалізації ФОП. Поговоримо про це докладно далі

Підприємці зможуть скачувати додаток РРО на смартфони та використовувати його безкоштовно — Маркарова

Що відбувається з податками для ФОП? Є певна невизначеність і велика кількість суперечливих сигналів.

Я не бачу суперечливих моментів. Що за останній час було змінено для фізичних осіб підприємців? Ставки податку не змінилися, ліміти не зменшилися, навпаки, розглядається можливість їх суттєво збільшити. Єдина новація, яка була, — що через рік для готівкових розрахунків треба запровадити РРО. Причому не таке, як зараз — великі апарати, посередники, абонплата, а новітні програми в смартфоні.

 

А вони безкоштовні чи ні?

Звичайно, безкоштовні. Буде безкоштовна програма на сервері ДПС, до неї буде відкритий API, який будь-хто може використовувати. І будуть додатки, створені на цій базі. На сьогоднішній день ДПС тестує розробки. Буде 50 релевантних, то буде 50.

 

Якщо це людина, яка сидить вдома, п'є чай і займається розробками і продає їх, то такий фрілансер може бути ФОПом. Чи ви говорите про ті ситуації, коли у великій компанії сидить 3000 співробітників, які оформлені як ФОПи?

У нас, на жаль, дуже багато білого шуму і перекручувань з цього приводу, всі шукають зраду. Але позиція комітету ВР, Міністерства фінансів і ДПС завжди була однакова: це не має ускладнювати бізнесу бізнес.

 

Тобто витрати на обслуговування цих програм на себе бере податкова?

— Про яке обслуговування мова? Є смартфон і є програма передачі цієї інформації на сайт ДПС. Вона викладена на сайті ДПС і має відкритий API. Однозначно, хтось розробить мобільні застосунки з додатковими можливостями, і якісь із них будуть платними. Це як подача податкової звітності — можна це робити через кабінет платника податків на сайті ДПС безкоштовно, можна через спеціальний сервіс, а можна — через мобільний додаток свого банку. Зазвичай плата за продукт передбачає його додаткову зручність, і це нормально, але безкоштовний доступ обов’язково існуватиме.

 

Наприклад, Приватбанк може створити програму?

 

 Звичайно.

 

А вони вже роблять таку програму?

Я не можу розкривати таку інформацію, але можу сказати, що буду дуже здивована, якщо більшість банків не зроблять цього, тому що це їхня послуга для своїх клієнтів.

У будь-якому випадку, РРО колись доведеться зробити обов’язковим: якщо хтось працює з готівкою — повинен бути облік. І якщо це безкоштовно і зручно — то в чому проблема? Тому проблеми будуть тільки у тих, хто, не будучи малим бізнесом, організував і використовує схеми ухиляння від сплати податків через ФОПів, таким чином завдаючи шкоду підприємництву.

 

Є уявлення у такого ФОПа, що для них щось нове вигадують, а олігархів не чіпають.

Навпаки. Обов’язкове РРО для ФОПів 2 і 3 групи буде застосовуватися тільки з 2021 року, а от нові правила для великих компаній і з точки зору деофшоризації, і трансфертного ціноутворення, і розкриття бенефіціарних власників, і нові правила фінансового моніторингу ухвалені і працюють вже зараз, або, сподіваюсь, будуть ухвалені і запрацюють набагато швидше.

***

Читайте також:

Джерело: NV Бізнес

Рубрика: Держрегулювання/Готівковий обіг та каса

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Готівковий обіг та каса»