• Посилання скопійовано

На яку алкогольну продукцію пропонується не наносити акцизні марки?

Законопроєкт №5307 має на меті зменшення витрат підприємств на нанесення акцизних марок на пляшки натуральних вин. При цьому акцизний податок з таких напоїв залишиться без змін

На яку алкогольну продукцію пропонується не наносити акцизні марки?

26 березня 2021 року на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №5307 про внесення змін до ст. 226 ПКУ щодо відміни маркування маркою акцизного податку звичайних (неігристих) вин, зброджених напоїв, міцністю не вище 15% об’ємних одиниць етилового спирту ферментного походження.

Справа в тому, що ставки акцизного податку у 2021 році становлять:

  • для звичайних неігристих вин з фактичною міцністю від до 15% етилового спирту – 0,01 грн за літр,
  • для ігристих вин міцністю до 15% – 11,65 грн за літр,
  • для пива 2,78 грн за літр тощо.

Акцизна марка, по-суті є підтвердженням сплати акцизу, коштує 19 копійок. Крім того, собівартість марки може сягати від 4 до 6 грн на одну пляшку вина, оскільки закупівля відповідного обладнання для нанесення акцизної марки може коштувати виробнику щонайменше 500 тис. грн. Нанесення ж акцизної марки вручну так само потребує значних витрат на оплату праці та витрат часу.

Отже, законопроєктом пропонується скасувати необхідність нанесення марки акцизного податку для натуральних вин, але сам акцизний податок залишається. Тобто ситуація аналогічна як з пивною продукцією, сидром тощо, де акциз сплачується, а маркування відсутнє.

 

Які алкогольні напої підлягають маркуванню зараз?

Як передбачено поточною редакцією п. 226.6 ПКУ, маркуванню підлягають усі алкогольні напої з вмістом спирту етилового понад 8,5% об'ємних одиниць. Маркування вироблених в Україні алкогольних напоїв із вмістом спирту етилового до 8,5% об'ємних одиниць не здійснюється.

 

Що пропонується законопроєктом?

Запропонованим законопроєктом передбачено доповнення п. 226.6 ПКУ новим абзацем, згідно з яким не підлягають маркуванню звичайні (неігристі) вина, зброджені напої, фактична міцність яких не вища за 15% об’ємних одиниць етилового спирту, за умови, що етиловий спирт, який міститься у готовому продукті, має повністю ферментне (ендогенне) походження.

 

З якої дати почне діяти закон у разі прийняття?

Як зазначено у проєкті, Закон набере своєї чинності з дня, наступного за днем його опублікування, але не раніше набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності з виробництва алкогольних напоїв для малих виробництв виноробної продукції».

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Акцизи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Акцизи»