• Посилання скопійовано

Адвокат — не підприємець

Чи може підприємець займатися адвокатською діяльністю із застосуванням спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності?

Діяльність адвокатури регулюється Конституцією України, Законом України від 19.12.92 р. №2887-XII «Про адвокатуру» (діла — Закон №2887), іншими законодавчими актами України і статутами адвокатських об’єднань.

Відповідно до частини другої статті 4 Закону №2887 адвокат має право займатися адвокатською діяльністю індивідуально, відкрити своє адвокатське бюро, об’єднуватися з іншими адвокатами в колегії, адвокатські фірми, контори та інші адвокатські об’єднання, які діють відповідно до цього Закону та статутів адвокатських об’єднань.

Так, згідно з пп. 14.1.226 статті 14 ПКУ самозайнята особа — це платник податку, який є фізичною особою — підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність, за умови що така особа не є працівником у межах такої підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Незалежна професійна діяльність — участь фізособи у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, діяльність лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, особи, зайнятої релігійною (місіонерською) діяльністю, іншою подібною діяльністю за умови, що така особа не є працівником або фізичною особою — підприємцем та використовує найману працю не більш ніж чотирьох фізосіб.

Тобто діяльність адвокатів належить до незалежної професійної діяльності.

Водночас фізособа не може бути фізичною особою — підприємцем та фізичною особою, що здійснює незалежну професійну діяльність (адвокатську діяльність).

Тому, якщо Ви маєте намір провадити незалежну професійну діяльність (займатися адвокатською діяльністю), Ви повинні стати на облік як фізособа, що провадить незалежну професійну діяльність, в органі ДПС за місцем постійного проживання та отримати довідку про взяття на облік, в якій обов’язково зазначається вид професійної діяльності «Адвокат». У цьому разі на осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності не поширюється.

З відповідей на запитання під час відкритої зустрічі голови ДПС у Дніпропетровській області Вадима Куслія з підприємницькою спільнотою Дніпропетровщини 8 лютого 2012 року

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»