• Посилання скопійовано

Підприємницька діяльність — у запитаннях та відповідях

ДПС у Львівській області, з метою роз’яснення практичних аспектів щодо застосування норм та положень ПКУ продовжує започатковану тематику: надання відповідей на запитання, з якими найчастіше звертаються платники податків.

Сьогодні фахівці управління масово-роз′яснювальної роботи та звернень громадян роз’яснюють особливості ведення підприємницької діяльності.

Чи включаються до складу доходу та яким чином відображаються у Книзі обліку доходів і витрат внесені власні кошти фізичною особою — підприємцем на розрахунковий рахунок?

— Власні кошти, які фізична особа — підприємець, що перебуває на загальній системі оподаткування, зараховує на розрахунковий розрахунок, не включаються до складу доходу (виручки у грошовій та натуральній формі) та не відображаються у Книзі обліку доходів та витрат.

Чи включається до складу доходу фізичної особи — підприємця на загальній системі оподаткування сума транзитних коштів, перерахованих платнику за договором комісії, відповідно до якого платник отримує лише встановлений відсоток?

Фізична особа — підприємець на загальній системі оподаткування включає до складу доходу лише суму комісійної винагороди.

Чи є об’єктом оподаткування сума поворотної фінансової допомоги (позики), отримана підприємцем на загальній системі оподаткування?

— Враховуючи те, що отримання фізичною особою — підприємцем поворотної фінансової допомоги (позики) відповідно до умов договору підлягає обов’язковому поверненню у визначений строк, то протягом дії договору сума поротної фінансової допомоги не включається до складу доходу суб’єкта господарювання.

При цьому слід зазначити: якщо сума поворотної фінансової допомоги не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів фізичної особи — підприємця та оподатковується на загальних підставах.

Чи включається до доходу фізичної особи — підприємця сума коштів, яка отримана від Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України у вигляді дотацій на створення робочих місць для працевлаштування безробітних?

— Кошти, отримані фізичними особами — підприємцями (роботодавцями) від Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України у вигляді дотацій на створення робочих місць для працевлаштування безробітних за скеруванням державної служби зайнятості, включаються до валового доходу суб’єктів господарювання (роботодавців), а фактичні витрати на оплату праці таких фізичних осіб — до валових витрат роботодавців.

Чи включається до складу доходу фізичної особи — підприємця сума кредиту, отримана на розрахунковий рахунок підприємця?

— Загальна сума кредиту, отримана фізичною особою — підприємцем на розрахунковий рахунок, не включається до складу доходу протягом дії договору кредиту. При цьому якщо сума кредиту не повертається у визначений у договорі термін, то вона включається до складу доходів фізичної особи — підприємця та оподатковується на загальних підставах.

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»