• Посилання скопійовано

Як закрити підприємницьку діяльність

Якщо підприємець (ФОП) з різних обставин наважився припинити свою підприємницьку діяльність, для внесення до ЄДР запису про таке рішення слід звернутися до державного реєстратора. Дата внесення до ЄДР запису про це рішення підприємця є датою початку процедури припинення діяльності.

У 3-денний термін з дати внесення до ЄДР відомостей про те, що фізособа перебуває у процесі припинення, треба подати до податкової інспекції за місцем реєстрації такі документи: заяву про зняття з обліку платника податків за ф. №8-ОПП; оригінали документів, які видаються органами ДПС платнику податків і підлягають поверненню; засвідчені та видані органом ДПС копії цих документів. Після проведеної перевірки підприємця, у разі відсутності заборгованості перед бюджетом та за наявності повідомлення від установи банку про закриття рахунків (якщо вони були відкриті), податкова інспекція знімає його з обліку. Після завершення процедури зняття з обліку орган ДПС складає довідку про зняття з обліку платника податків за ф. №12-ОПП, яку надсилає органу, що здійснив реєстрацію. Коли процедура зняття з обліку в органах ДПС буде завершена, підприємець отримує довідку про відсутність заборгованості з податків за ф. №22-ОПП, яка є дійсною протягом двох місяців.

Після отримання документів про відсутність заборгованості у відповідних органах Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування треба знову звернутися до державного реєстратора. Тільки після надання держреєстратору необхідних документів до ЄДР вноситься запис про припинення підприємницької діяльності та підприємницька діяльність вважається припиненою.

Пам’ятайте: поки держреєстратор не внесе відповідного запису про припинення підприємницької діяльності, підприємець подаєте звітність та сплачуєте податки.

 

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»