• Посилання скопійовано

Комунальне підприємство не може обрати спрощену систему оподаткування

Спрощена система оподаткування не може поширюватися на комунальні підприємства

Державна податкова інспекція (ДПІ) у Печерському районі м. Києва повідомила, що спрощена система оподаткування не може поширюватися на комунальні підприємства. Як йдеться у повідомленні податкової, згідно з п. 291.3 ст. 291 Податкового кодексу України (ПКУ) юридична особа або фізична особа — підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає вимогам і реєструється платником єдиного податку в порядку, визначеному гл. 1 р. XIV ПКУ.

Згідно з п. 291.4 ст. 291 ПКУ суб'єкти господарювання, що застосовують спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, розподіляються на окремі групи платників єдиного податку. До четвертої групи платників єдиного податку належать юридичні особи — суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, які протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв:

— середньооблікова кількість працівників не перевищує 50 осіб;

— обсяг доходу не перевищує 5 000 000 грн.

Разом з тим пп. 291.5.5 п. 291.5 ст. 291 ПКУ передбачено, що не можуть бути платниками єдиного податку суб'єкти господарювання, у статутному капіталі яких сукупність часток, що належать юридичним особам, які не є платниками єдиного податку, дорівнює або перевищує 25%.

Згідно зі статтями 63, 78 Господарського кодексу України (ГКУ), комунальне підприємство — це підприємство, яке діє на основі комунальної власності територіальної громади, утворюється органом, який є представником власника — відповідної територіальної громади та виконує його функції і майно якого закріплюється за ним на праві господарського відання або на праві оперативного управління.

Отже, єдиним засновником (учасником) комунальних підприємств є територіальна громада в особі уповноважених органів. Тобто їхня частка у статутному фонді цих підприємств перевищує 25%.

Крім того, ст. 8 ГКУ передбачено, що держава, органи державної влади й органи місцевого самоврядування не є суб'єктами господарювання.

Таким чином, у податковій вважають, що оскільки засновники комунальних підприємств не є суб'єктами господарювання і їхня частка в цих підприємствах перевищує 25%, спрощена система оподаткування не може поширюватися на ці підприємства.

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»