• Посилання скопійовано

Роз'яснено порядок внесення відомостей до реєстру платників єдиного податку

З 1 січня 2015 року реєстр платників єдиного податку має містити відомості, які передбачені Податковим кодексом України, та приведений у відповідність до його вимог

Роз'яснено порядок внесення відомостей до реєстру платників єдиного податку

Чинними нормами Податкового кодексу не передбачено видачу платнику єдиного податку Свідоцтва платника єдиного податку. Реєстрація таких платників ведеться шляхом ведення реєстру платників єдиного податку. Чи мають з 1 січня 2015 року фізичні особи - підприємці – платники єдиного податку третьої групи подавати до контролюючого органу заяву щодо внесення відомостей про види діяльності до вказаного реєстру?

З 1 січня 2015 року повністю оновлено законодавство щодо оподаткування єдиним податком. Для фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку третьої та п’ятої груп відповідно до законодавства, яке діяло до 1 січня 2015 року, зберігається реєстрація платника єдиного податку.

Як встановлено пунктом 4 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідних положень» Податкового кодексу України фізичні особи - підприємці – платники єдиного податку третьої та п’ятої груп, які перебували на обліку в конт­ролюючих органах до 1 січня 2015 року, з 1 січня 2015 року вважаються платниками єдиного податку третьої групи. При цьому у зв’язку зі зміною групи подавати відповідну заяву до контролюючого органу не потрібно. Зміни до реєстру платників єдиного податку в такому випадку вносяться контролюючими органами самостійно.

Згідно з підпунктом 8 пункту 299.7 статті 299 Податкового кодексу України до реєстру платників єдиного податку вносяться відомості про види господарської діяльності незалежно від того, на якій групі перебуває платник єдиного податку.

Слід зауважити, що до 1 січня 2015 року до реєстру платників єдиного податку вносилися відомості про види господарської діяльності фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку першої та другої груп.

Отже, з 1 січня 2015 року реєстр платників єдиного податку має містити відомості, які передбачені Податковим кодексом України, та приведений у відповідність до його вимог.

При обранні або переході фізичною особою - підприємцем на третю групу платника єдиного податку у заяві обов’язково зазначаються обрані види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010 (п.п. 5) п. 298.3 ст. 298 Податкового кодексу).

Чинними нормами Податкового кодексу не передбачено для фізичних осіб - підприємців – платників єдиного податку, які автоматично стали платниками третьої групи, обов’язковості подання до контролюючого органу заяви щодо внесення відомостей про види господарської діяльності. Однак з метою забезпечення повноти та достовірності інформації про осіб, зареєстрованих платниками єдиного податку, контролюючі органи,   ймовірно, можуть рекомендувати платникам єдиного податку третьої групи повідомляти про обрані види господарської діяльності, зокрема, і шляхом подання відповідної заяви.

Джерело: Асоціація платників податків України

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»