• Посилання скопійовано

Дані у заяві на спрощену систему оподаткування повинні відповідати даним ЄДР

Останнім часом назви вулиць зазнають змін і не завжди вдається вчасно внести оновлені дані до ЄДР. Які дані необхідно зазначати у заяві на спрощену систему оподаткування? Нові чи ті, що внесені до ЄДР?

Дані у заяві на спрощену систему оподаткування повинні відповідати даним ЄДР

Коментар до індивідуальної консультації ДФС від 13.04.2018 р. №1575/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

За загальним правилом пп. 298.1.1 ПКУ для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву.

При цьому, податківці виводять два правила заповнення даних у такій заяві:

1) інформація, зазначена у контролюючому органі у обліковій справі платника податків, має бути ідентичною інформації, що міститься у ЄДР стосовно такого платника;

2) інформація, що зазначається у заяві про обрання спрощеної системи, має бути ідентичною інформації, зазначеній у обліковій справі.

З чого можна зробити висновок, що інформація у заяві про обрання спрощеної системі повинна відповідати даним ЄДР.

 

Якщо до ЄДР не внесено дані про перейменування вулиці місця провадження діяльності

Податківці зазначають, що якщо суб’єкт господарювання не вніс зміни в ЄДР, то і в заяві на обрання спрощеної системи необхідно зазначати стару назву вулиці місця провадження діяльності. Тобто ту інформацію, що міститься в ЄДР на момент подання заяви.

При цьому податківці нагадали, що дані ЄДР мають бути актуальними. Законом №755 передбачена державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в ЄДР, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи.

Після внесення змін до ЄДР підприємство, як платник ЄП 3 групи, подає відповідну заяву для внесення змін до Реєстру платників єдиного податку. Така заява подається разом з податковою декларацією за податковий (звітний) період, у якому відбулися такі зміни.

 

За яких підстав суб’єкту господарювання може бути відмовлено в статусі "єдинника"?

Податківці спираючись на п. 299.6 ПКУ наводять перелік причин, за яких може бути відмовлено в переході на спрощену систему оподаткування:

1) невідповідність такого суб’єкта вимогам, встановленим ст. 291 ПКУ (щодо умов перебування на спрощеній системі);

2) наявність у суб'єкта господарювання, який утворюється у результаті реорганізації (крім перетворення) будь-якого платника податку, непогашених податкових зобов'язань чи податкового боргу, що виникли до такої реорганізації;

3) недотримання таким суб’єктом вимог, встановлених пп. 298.1.4 ПКУ (щодо порядку подання заяви).

 

Чи можна у заяві зазначати види діяльності, відсутні в ЄДР?

На думку податківців, у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування суб'єктом господарювання зазначаються обрані таким суб'єктом господарювання види господарської діяльності. І обрані шляхом зазначення їх в ЄДР.

Тому зазначення у заяві видів діяльності, що не зазначені в ЄДР, є підставою для відмови в прийнятті контролюючим органом заяви на обрання спрощеної системи оподаткування.

А якщо суб’єкт господарювання планує займатись на спрощеній системі новим видом діяльності, його спочатку необхідно додати до відомостей ЄДР, а вже потім зазначати у заяві на обрання спрощеної системи оподаткування.

Читайте також: Яка відповідальність, якщо підприємець не повідомив про зміну видів діяльності.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»