• Посилання скопійовано

Книгу обліку доходів для «єдинників» планують повернути та надати їй статус первинного обліку

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №3993 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення обліку доходів фізичних осіб-підприємців»

Книгу обліку доходів для «єдинників» планують повернути та надати їй статус первинного обліку

18 серпня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано законопроект №3993 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо спрощення обліку доходів фізичних осіб-підприємців".

У разі прийняття цей Закон набере чинності з 2 січня 2021 року.

 

Чому вносяться зміни?

З 2021 року відповідно до Закону №786 скасовується вимога обов’язкової реєстрації книги обліку доходів та витрат, а також обов'язок ведення книги обліку доходів для фізичних осіб-підприємців, платників єдиного податку І-ІІІ груп. Про це читайте тут і тут.

Водночас, як зазначено у пояснювальній записці, при прийнятті Закону №786 було враховано пропозиції до другого читання, які прибрали «Книгу обліку» та норму щодо її щоденного (за підсумками робочого дня) ведення.

Таким чином, оскільки щоденне відображення доходів не передбачено в оновленій редакції, постає питання з веденням обліку доходів, видатків та інших показників у розумінні п. 44.1 ПКУ. Відтак ФОП доведеться вести облік доходів з веденням первинних документів на кожну операцію (паперовий чек, приходний ордер чи інший документ, який має унікальний номер).

"Вказані зміни не будуть мати сильних наслідків для ФОП, які працюють з юридичними особами за договорами, оскільки кількість операцій на місяць у них вимірюється одиницями. Водночас, що стосується ФОП сфери роздрібної торгівлі, де щодня кількість операцій може вимірюватися сотнями, скасування Книги обліку суттєво ускладнить бухоблік та змусить їх звертатися за послугами професійних бухгалтерів, що збільшить їхні видатки та ускладнить процеси", - вважають законотворці. 

 

Що пропонується?

У новій редакції пропонується викласти п. 296.1 ПКУ. За нею, ФОП- платники єдиного податку I і II груп та платники єдиного податку III групи, які не є платниками ПДВ, вестимуть облік у Книзі обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів, або у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

ФОП - платники єдиного податку III групи, які є платниками ПДВ, вестимуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення доходів та витрат.

У разі реєстрації Книги обліку доходів у встановленому порядку ФОП - платниками єдиного податку I і II груп та платники єдиного податку III групи, які не є платниками ПДВ,  та ведення її шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів, у відповідності до норм цієї статті, записи в Книзі обліку доходів є первинним (оперативний) обліком результатів роботи і достатньою підставою для формування показників податкової звітності.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, в тому числі шляхом ведення Книги обліку доходів. 

Форма книги обліку доходів, порядок її ведення затверджуються Мінфіном. Книга обліку доходів може вестися в паперовому та/або електронному вигляді.

У разі вибору ведення Книги у паперовому вигляді така книга реєструється в контролюючому органі. 

Відсутність книги обліку доходів, а також її ведення з порушенням встановленого порядку може бути підставою для притягнення платника податків до відповідальності виключно в разі, якщо такий платник податків зареєстрував Книгу обліку доходів у встановленому порядку.

Юридичні особи - платники єдиного податку третьої групи використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень п. 44.2, 44.3 ПКУ.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»