• Посилання скопійовано

Мінімальне податкове зобов'язання сплачено у цьому році за попередній: що зазначати у звітності?

Чи враховуються ЮО - платниками ЄП у загальній сумі сплачених податків та витрат на оренду земельних ділянок нараховані податкові зобов'язання за результатами попереднього звітного періоду, термін сплати яких припадає на поточний звітний період?

Мінімальне податкове зобов'язання сплачено у цьому році за попередній: що зазначати у звітності?

ДПС у Запорізькій області розповідає, що відповідно до п. 297-1.1 ПКУ платники єдиного податку – власники, орендарі, користувачі на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, а також голови сімейних фермерських господарств, у тому числі щодо земельних ділянок, що належать членам такого сімейного фермерського господарства та використовуються таким сімейним фермерським господарством, зобов'язані подавати додаток із розрахунком загального мінімального податкового зобов'язання у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік.

У такому додатку зазначається, зокрема:

  • сума загального мінімального податкового зобов'язання, сума мінімального податкового зобов'язання щодо кожної земельної ділянки;
  • загальна сума сплачених платником єдиного податку податків, зборів, платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, пов'язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, та визначених відповідно до п. 297-1.2, 297-1.3, 297-1.4 або 297-1.5 ПКУ витрат на оренду земельних ділянок (далі у ст. 297-1 ПКУ – загальна сума сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок) протягом податкового (звітного) року;
  • різниця між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.

У пунктах 297-1.3, 297-1.4 та 297-1.5 ПКУ наведено, зокрема, переліки податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, які враховуються юридичними особами – платниками єдиного податку третьої та четвертої груп у загальній сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок. Водночас передбачено, що у сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок не враховуються помилково та/або надміру сплачені у податковому (звітному) році суми податків, зборів, платежів.

Згідно з п. 297-1.7 ПКУ при позитивному значенні різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок платник єдиного податку, зокрема третьої групи, зобов'язаний збільшити визначену у податковій декларації за податковий (звітний) рік суму єдиного податку, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого позитивного значення.

При позитивному значенні різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок платник єдиного податку четвертої групи зобов'язаний збільшити визначену в податковій декларації за наступний за звітним податковий (звітний) рік суму єдиного податку, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого позитивного значення.

Позитивне значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок є частиною зобов'язань з єдиного податку (абзац другий п. 297-1.8 ПКУ).

Що стосується платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ, то вони зобов'язані визначити загальне мінімальне податкове зобов'язання платників єдиного податку, подати звітність за звітний період – грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, де розраховують зобов'язання платників єдиного податку наростаючим підсумком, загальне мінімальне податкове зобов'язання (абзац третій пп. 9.7 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ).

Отже, обчислення позитивного значення між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, яке є частиною зобов'язань з єдиного податку, здійснюється шляхом віднімання від загального мінімального податкового зобов'язання загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок.

Таким чином, юридичними особами – платниками єдиного податку у загальній сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок враховуються нараховані податкові зобов'язання з податків, зборів та платежів за результатами попереднього податкового (звітного) періоду (року), термін сплати яких припадає на період податкового (звітного) року, за який здійснюється розрахунок загального мінімального податкового зобов'язання, та не враховуються помилково та/або надміру сплачені суми податків, зборів, платежів протягом податкового (звітного) року.

Поряд з цим п. 66 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» ПКУ передбачено, що при обчисленні різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок за 2022 рік до загальної суми сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок, визначених пп. 141.9.2, 141.9.3, п. 177.15, п. 297-1.2, 297-1.3, 297-1.4, 297-1.5 ПКУ, включаються суми податків, зборів, платежів, сплачених у 2021 році в рахунок податкових зобов'язань з цих податків, зборів, платежів 2022 року.

***

Читайте також: Коли не визначається мінімальне податкове зобов’язання «єдинниками»?

Джерело: ДПС у Запорізькій області

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»