• Посилання скопійовано

Окремі правила анулювання реєстрації для «єдинників» І – ІІІ груп на час війни: законопроєкт

На сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №12077. За ним передбачається, що під час ВС рішення ДПС про анулювання реєстрації «єдинників» І – ІІІ груп не приймається у разі виявлення порушень щодо вимог для ЄП, а також його справляння не більше двох разів

Окремі правила анулювання реєстрації для «єдинників» І – ІІІ груп на час війни: законопроєкт

30 вересня на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №12077 від 30.09.2024 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо деяких питань анулювання реєстрації платника єдиного податку за рішенням контролюючого органу. Його автором є Разумков та ряд інших нардепів.

У пояснювальній записці йдеться, що метою проєкту є зменшення адміністративного тиску на платників податків, що перебувають на спрощеній системі оподаткування.

На сьогодні суворий контроль податкових органів за дотриманням лімітів перебування на спрощеній системі оподаткування є одним із форм адміністративного навантаження на підприємців.

Навіть за одноразове порушення вимог ПКУ, незалежно від ступеня вини підприємця, ДПС своїм рішенням може анулювати реєстрацію платника єдиного податку. При цьому норми ПКУ навіть не містить чітких строків повідомлення платника податків про ухвалення такого рішення.

В умовах воєнного стану, постійних обстрілів, відключень світла, втрати платоспроможності клієнтської та партнерської бази, коли навіть звичайна операційна діяльність є надзвичайно складною, держава має ставитись більш ліберально до підприємців, надаючи право на помилку та можливість її виправлення у наступному звітному періоді.

Законопроєктом пропонується:

  • встановити чіткий строк повідомлення платника податків про прийняття ДПС рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку першої – третьої груп протягом трьох робочих днів з дня прийняття такого рішення.
  • установити, що до 31 грудня року, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан в Україні, рішення ДПС  про анулювання реєстрації «єдинників» І - ІІІ груп не приймається у разі виявлення ДПС порушень платником єдиного податку вимог до застосування спрощеної системи, а також справляння ЄП не більше двох разів протягом дії правового режиму воєнного стану і до 31 грудня року, в якому його буде припинено або скасовано.

Автор: Брік Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»