• Посилання скопійовано

Нюанси обрання звітного періоду в Е-кабінеті при створенні декларації платника ЄП 4 групи

Податківці розповіли, який звітний період необхідно обрати ЮО при створенні в Електронному кабінеті податкової декларації платника ЄП четвертої групи для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника ЄП

Нюанси обрання звітного періоду в Е-кабінеті при створенні декларації платника ЄП 4 групи

Південне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків розповідає, що податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку, зокрема четвертої групи, є календарний рік (абзац перший п. 294.1 ПКУ).

Підпунктом 298.8.1 ПКУ встановлено, що сільськогосподарські товаровиробники для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подають не пізніше 20 лютого поточного року:

  • загальну податкову декларацію з податку на поточний рік щодо всієї площі земельних ділянок, з яких справляється податок (сільськогосподарських угідь (ріллі, сіножатей, пасовищ, багаторічних насаджень), та/або земель водного фонду внутрішніх водойм (озер, ставків та водосховищ), – контролюючому органу за своїм місцезнаходженням (місцем перебування на податковому обліку);
  • звітну податкову декларацію з податку на поточний рік окремо щодо кожної земельної ділянки – контролюючому органу за місцем розташування такої земельної ділянки (юридичні особи);
  • розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи) – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок за формою, затвердженою центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної аграрної політики, за погодженням із центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику;
  • відомості (довідку) про наявність земельних ділянок – контролюючим органам за своїм місцезнаходженням та/або за місцем розташування земельних ділянок.

Форму податкової декларації платника єдиного податку четвертої групи затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 №578 (в редакції наказу Мінфіну від 24.11.2022 №394) зі змінами внесеними наказом Мінфіну від 15.12.2022 №438.

Додаток 1 «Вiдомостi про наявнiсть земельних ділянок» і Додаток 3 «Розрахунок загального мінімального податкового зобов’язання за податковий (звітний) рік» є невід’ємними частинами Декларації.

Згідно з приміткою 17 до Декларації розрахунок частки сільськогосподарського товаровиробництва (юридичні особи) є невід’ємною частиною Декларації, надається відповідно до пп. 298.8.1 ПКУ. Форму розрахунку затверджено наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 26.12.2011 №772 «Про затвердження Розрахунку частки сільськогосподарського товаровиробництва» зі змінами та доповненнями.

Відповідно до п. 4 розд. ІІ Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Мінфіну від 06.06.2017 №557 зі змінами та доповненнями, електронні форми документів у форматі за стандартом на основі специфікації eXtensibleMarkupLanguage (XML) оприлюднюються на вебпорталі ДПС в рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр електронних форм податкових документів, зокрема, для юридичних осіб:

  • Розрахунок за ідентифікатором форм J0303309;
  • Декларація за ідентифікатором форми J0103805 разом з додатками:
  • Додаток 1 – за ідентифікатором форми J0138105;
  • Додаток 3 – за ідентифікатором форми J0138305.

У режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету користувач має можливість створювати, редагувати, підписувати та надсилати податкову звітність.

Враховуючи те, що юридична особа для переходу на спрощену систему оподаткування або щорічного підтвердження статусу платника єдиного податку подає не пізніше 20 лютого поточного року загальну та звітну(і) Декларації на поточний рік з додатками та Розрахунок за звітний податковий рік (наприклад, Декларація на 2024 рік з Додатком 3 за 2023 рік та Розрахунком за 2023 рік подається не пізніше 20 лютого 2024 року), то при створенні Декларації за ідентифікатором форми – J0103805 в режимі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету необхідно обрати період щодо якого здійснюється звітування та подається Декларація, тобто, поточний рік (наприклад, при поданні Декларації на поточний 2024 рік обирається: поточний рік – 2024 та звітний період – рік).

При цьому при створенні в приватній частині Електронного кабінету Розрахунку за ідентифікатором форми J0303309, який є невід’ємною частиною Декларації на поточний рік, у режимі «Введення звітності» приватної частини Електронного кабінету необхідно обрати звітний (податковий) період, за який подається Розрахунок (наприклад, при поданні Розрахунку за 2023 рік, який є додатком до Декларації на поточний 2024 рік, обирається: звітний рік – 2023 та звітний період – рік).

Джерело: ДПС по роботі з великими платниками податків

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»