• Посилання скопійовано

Як здійснюється анулювання реєстрації платника ПДВ при переході на ЄП за ставкою 5%?

Якщо щодо особи - платника ПДВ до реєстру платників єдиного податку внесено запис про застосування спрощеної системи, що не передбачає сплати ПДВ, то анулювання реєстрації ДПС проводить автоматично

Як здійснюється анулювання реєстрації платника ПДВ при переході на ЄП за ставкою 5%?

У Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області нагадують, що порядок анулювання реєстрації платників ПДВ регулюється ст. 184 ПКУ.

Згідно з пп. «в» п. 184.1 ПКУ анулювання реєстрації платника ПДВ відбувається у разі, якщо будь-яка особа, зареєстрована як платник ПДВ, реєструється як платник єдиного податку, умова сплати якого не передбачає сплати ПДВ.

Для анулювання реєстрації платник ПДВ подає до контролюючого органу за місцем перебування на обліку заяву про анулювання реєстрації платника ПДВ за формою №3-ПДВ, в якій зазначає причину анулювання реєстрації платника ПДВ, що складається із посилання на пункт, статтю Податкового кодексу та посилання на норму ПКУ. Відповідна причина анулювання реєстрації платника ПДВ обирається суб’єктом господарювання із переліку причин анулювання, зазначених у додатку до заяви за формою №3-ПДВ.

Відповідно до п. 293.3 ПКУ відсоткова ставка єдиного податку для платників третьої групи (юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців) встановлюється у розмірі:

  • 3 відсотки доходу – у разі сплати ПДВ; 
  • 5 відсотків доходу – у разі включення ПДВ до складу єдиного податку. 

Згідно з п. 293.2 ПКУ фіксовані ставки єдиного податку встановлюються для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої та другої груп.

Отже, у разі переходу суб’єкта господарювання зі сплати інших податків і зборів, встановлених Кодексом (із загальної системи оподаткування), на спрощену систему оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, у заяві за формою №3-ПДВ має бути вказаний «Підпункт «в» пункту 184.1 статті 184 розділу V Кодексу» та норма ПКУ:

для юридичної особи або фізичної особи – підприємця, яка обрала відсоткову ставку єдиного податку для платників третьої групи у розмірі 5 відсот., – «Особа є платником єдиного податку за ставкою, що не передбачає сплати податку на додану вартість відповідно до підпункту 2 пункту 293.3 статті 293 розділу XIV Кодексу, і не переходить у встановленому Кодексом порядку на сплату єдиного податку за ставкою, що передбачає сплату податку на додану вартість»; 

для фізичної особи – підприємця, яка обрала фіксовану ставку єдиного податку для платника першої або другої групи, – «Фізична особа – підприємець є платником єдиного податку за фіксованою ставкою відповідно до пункту 293.2 статті 293 розділу XIV Кодексу».

Водночас контролюючий орган виключає суб’єкта господарювання з реєстру платників ПДВ без подання таким суб’єктом заяви про анулювання реєстрації у разі, якщо у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування таким суб’єктом зроблено відповідну позначку (п. 5.4 розд. V Положення).

Згідно з п. 184.2 ПКУ, якщо щодо особи, зареєстрованої платником ПДВ, до реєстру платників єдиного податку внесено запис про застосування спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати ПДВ, анулювання реєстрації проводиться контролюючим органом автоматично за даними реєстру платників єдиного податку.

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»