• Посилання скопійовано

Яка адреса визнається податковою адресою фізособи-«єдинника»?

Податковою адресою фізособи-«єдинника» визнається адреса її місцезнаходження, зазначена в ЄДР, за якою вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі

Яка адреса визнається податковою адресою фізособи-«єдинника»?

Головне управління ДПС у Запорізькій області зазначає, що адреса місцезнаходження (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв'язок з фізичною особою - підприємцем) зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, за якою така особа береться на облік як платник податків у контролюючому органі.  

Державна реєстрація фізичної особи - підприємця (крім тих, що набули статусу електронного резидента (е-резидента) проводиться відповідно до норм Закону України від 15 травня 2003 року № 755-IV "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань".

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань містяться, зокрема, відомості про місцезнаходження фізичної особи - підприємця (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв'язок з фізичною особою - підприємцем) (пункт 5 частини четвертої статті 9 Закону № 755). 

Згідно з пунктом 65.1 статті 65 ПКУ взяття на облік фізичних осіб - підприємців (крім тих, що набули статусу електронного резидента (е-резидента) у контролюючих органах здійснюється за податковою адресою на підставі відомостей з ЄДР (крім тих, що набули статусу електронного резидента (е-резидента)), наданих державним реєстратором згідно із Законом № 755.  

Взяття на облік здійснюється без подання будь-яких документів, у т.ч. документів, якими підтверджується місце проживання такої фізичної особи. 

При цьому пунктом 45.1 статті 45 ПКУ визначено, що податковою адресою платника податків – фізичної особи визнається місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі. 

Платник податків – фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси. 

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлені главою 1 "Спрощена система оподаткування, обліку та звітності" розділу XIV "Спеціальні режими оподаткування" ПКУ (пункт 291.1 статті 291 ПКУ). 

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу за місцем податкової адреси заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (абзац перший підпункту 298.1.1 пункту 298.1 статті 298 ПКУ). 

Суб'єкт господарювання може заявити про обрання спрощеної системи оподаткування під час державної реєстрації створення юридичної особи або державної реєстрації фізичної особи - підприємця, державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу або про фізичну особу - підприємця, що містяться в ЄДР. Відповідна заява або відомості передаються до контролюючих органів у порядку, встановленому Законом № 755 (абзац шостий підпункту 298.1.1 пункту 298.1 статті 298 ПКУ). 

Сплата єдиного податку платниками першої – третьої груп (крім електронних резидентів (е-резидентів)) здійснюється за місцем податкової адреси (пункт 295.4 статті 295 ПКУ). 

Податкова декларація подається до контролюючого органу за місцем податкової адреси (пункт 296.4 статті 296 ПКУ). 

Таким чином, податковою адресою фізичної особи - підприємця – платника єдиного податку (першої – третьої груп) визнається адреса її місцезнаходження (адреса місця проживання, за якою здійснюється зв'язок з фізичною особою - підприємцем), зазначена в ЄДР, за якою вона береться на облік як платник податків у контролюючому органі.

Джерело: ДПС у Запорізькій області

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»