• Посилання скопійовано

Чи зможуть провайдери все ж таки застосовувати єдиний податок? (оновлено)

За роз’ясненням ДПС, юрособи, які здійснюють діяльність за КВЕДами 61.10 «Діяльність у сфері проводового електрозв’язку» та класу 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку», на сьогодні не можуть бути платниками ЄП. Ці ж моменти стосуються й ФОПів

Чи зможуть провайдери все ж таки застосовувати єдиний податок? (оновлено)

Зауважимо, що така позиція ДПС з'явилася ще у травні.

За нею юрособи, які подають заяву на реєстрацію платника ЄП 3 групи із зазначенням КВЕДу класу 61.10 «Діяльність у сфері проводового електрозв’язку» та класу 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку», на сьогодні не мають права застосовувати ЄП.

І тоді ми вказували, що ця позиція ґрунтується на діючих нормах ПКУ. Із таким тлумаченням можна погоджуватися або ні, але ми наразі просто інформуємо наших читачів про позицію податківців.

Звісно, що на практиці трапляються різні ситуації. І тому, в разі сумнівів та за потреби, для з'ясування думки ДПС щодо конкретного випадку СГ краще отримати власну ІПК, з докладним описом у запиті своєї ситуації, та діяти вже за нею.  Або оскаржувати її.

Виходячи з цього роз'яснення ДПС під час документальної перевірки здійснює аналіз видів діяльності юросіб-«єдинників», щоб з'ясувати, чи не здійснюють вони ті види діяльності, які «єдинникам» заборонені. Тож є надія, що аналіз здійснюватиметься не формально, а докладно, і СГ зможе довести, що саме заборонені види ним не здійснюються.

Відреагувала на цю проблемну тему й Ніна Южаніна. У своєму ТГ-каналі вона повідомила, що звернулася до Мінфіну та ДПСУ із:

  • закликом утриматись від прийняття рішення про анулювання реєстрації платника єдиного податку до правового врегулювання даного проблемного питання;
  • проханням  негайно ініціювати зміни до ПКУ в частині приведення формулювань видів діяльності у сфері телекомунікацій (електронних комунікацій), перелік яких наведено у п. 8 пп. 291.5.1 ПКУ, у відповідність до Закону України «Про електронні комунікації».

На своє звернення нардепка отримала таку відповідь.

Податківці визнають, що норми ПКУ на сьогодні не визначають видів діяльності, що виокремлюють певну гpyпy платників у сфері електронних комунікацій, які мають право на застосування спрощеної системи оподаткування.

Але питання заборони інтернет-провайдерам бути платниками єдиного податку узгоджене з Міністерством фінансів України, яке забезпечує формування та реалізацію єдиної державної податкової політики та координує діяльність ДГІС.

А тому ДПС лише здійснює роз’яснювальну роботу щодо:

  • інформування таких платників, що в разі здійснення заборонених видів діяльності вони зобов’язані самостійно відмовитись від застосування спрощеної системи оподаткування;
  • приведення Реєстру платників єдиного податку до вимог податкового законодавства.

На думку Южаніної, принципом верховенства права (ст. 8 Конституції України), згідно з яким «дозволено все, що прямо не заборонено законом», чиновники  відверто нехтують, адже діють за принципом «дозволено лише те, що прямо визначено законом».

Окремо зауважимо, що така ж позиція ДПС й щодо фізосіб-"єдинників". Наприклад, у своєму розʼясненні податківці зробили висновок:

фізичні особи ‒ підприємці, які обрали КВЕД 61.10, 61.20, 61.30 або 61.90 та надають електронні комунікаційні послуги, у тому числі послуги доступу до мережі Інтернет, не мають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Автор: Брік Світлана

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»