• Посилання скопійовано

Зміна ставки податку платників ЄП третьої або п’ятої груп

Чи має право приватний підприємець — платник єдиного податку третьої або п’ятої груп протягом року змінити ставку податку?

Відповідно до п. 293.3 ст. 293 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі — ПКУ), відсоткова ставка єдиного податку встановлюється у розмірі:
Для третьої групи платників єдиного податку:
1) 3 відсотки доходу — у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;
2) 5 відсотків доходу — у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку. Для п’ятої групи платників єдиного податку:
1) 7 відсотків доходу — у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;
2) 10 відсотків доходу — у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.
Ставка єдиного податку, визначена для третьої групи у розмірі 3 відсотків, а для п’ятої групи у розмірі 7 відсотків, може бути обрана, зокрема, платником єдиного податку, який обрав ставку єдиного податку в розмірі 5 або 10 відсотків, у разі добровільної зміни ставки єдиного податку шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому застосовуватиметься нова ставка, та реєстрації такого платника єдиного податку платником податку на додану вартість у порядку, встановленому р. V ПКУ (пп. «б» пп. 4 п. 293.8 ст. 293 ПКУ).
У разі анулювання реєстрації платника податку на додану вартість у порядку, встановленому р. V ПКУ, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5 або 10 відсотків або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку чи відмови від застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником податку на додану вартість (пп. 5 п. 293.8 ст. 293 ПКУ).
Отже, фізичні особи — платники єдиного податку третьої або п’ятої груп, які обрали ставку єдиного податку в розмірі 5 або 10 відсотків, мають право протягом року змінити ставку єдиного податку: третя група (5%) на ставку у розмірі 3 відсотків; п’ята група (10%) на ставку у розмірі 7 відсотків, за умови реєстрації таких платників єдиного податку платниками податку на додану вартість. Крім того, фізичні особи — платники єдиного податку третьої або п’ятої груп, які є платниками податку на додану вартість та оподатковують дохід за ставками в розмірі 3 або 7 відсотків відповідно, також мають право протягом року змінити ставку єдиного податку: третя група (3%) на ставку у розмірі 5 відсотків; п’ята група (7%) на ставку у розмірі 10 відсотків, за умови анулювання такими платниками свідоцтва платника податку на додану вартість у порядку, встановленому ПКУ.

Джерело: ДФС у м. Києві

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»