• Посилання скопійовано

Чи може «єдинник» ІІІ групи надавати послуги з комерційної діяльності?

ДФСУ розглянула питання щодо надання послуг ФОП -«єдинником» III групи, який здійснює діяльність згідно з КВЕД 70.22 «Консультування з питань комерційної діяльності й керування», за умови нездійснення видів діяльності, які не дають права на застосування спрощеної системи оподаткування

Чи може «єдинник» ІІІ групи надавати послуги з комерційної діяльності?

ДФСУ в індивідуальній консультації від 18.09.2018 р. №4070/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК зазначила, що згідно з пп. 5 п. 298.3 ПКУ у заяві про застосування спрощеної системи оподаткування зазначаються обрані суб’єктом господарювання види господарської діяльності згідно з КВЕД ДК 009:2010.

КВЕД - це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації. Водночас Класифікація є механізмом спільної мови, що має використання в багатьох інших, нестатистичних сферах (соціальному та податковому регулюванні, ліцензуванні, системі тарифів тощо), проте не завжди адаптована до цього повною мірою. Отже, Класифікація не завжди відповідає всім потребам користувачів за межами статистичної системи, у зв’язку з чим можуть виникнути суперечності стосовно юридичного використання коду КВЕД.

Код виду діяльності не обов’язково достатній критерій для виконання умов, передбачених нормативними актами. У застосуванні нормативних актів чи контрактів код виду діяльності - це припущення, а не доказ (абз. 8 п. 1 КВЕД - 2010).

Отже, фізична особа - підприємець може здійснювати діяльність на 3 групі платника єдиного податку:

  • за умови дотримання критеріїв, визначених п. 291.4 ПКУ,
  • з врахуванням обмежень в частині обрання видів господарської діяльності, визначених ст. 294 ПКУ.

***

Читайте також:

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФСУ

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»