• Посилання скопійовано

Бартер та відступлення права вимоги: чи правомірні такі розрахунки для «єдинників»?

«Єдинники» не мають права здійснювати бартерні операції та проводити розрахунки за відступленням права вимоги

Бартер та відступлення права вимоги: чи правомірні такі розрахунки для «єдинників»?

ДФС у Запорізькій області нагадує, що платники єдиного податку першої - третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій).

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Тобто, у платників єдиного податку обсяг доходів розраховується за датою надходження коштів у грошовій формі.

Бартерна (товарообмінна) операція – це господарська операція, яка передбачає проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у негрошовій формі в рамках одного договору.

Відступлення права вимоги – це операція з переуступки кредитором прав вимоги боргу третьої особи новому кредитору з попередньою чи наступною компенсацією вартості такого боргу кредитору або без такої компенсації.

Оскільки укладення договору переуступки прав вимоги боргу платниками єдиного податку є формою розрахунку за договором купівлі-продажу товарів (робіт, послуг) не в грошовій формі, то здійснення такої операції не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Також платники єдиного податку першої-третьої груп не мають права здійснювати бартерні операції (погашати заборгованість іншим способом, крім грошового).

Зазначена норма передбачена пп. 14.1.10п. 14.1.255 ПКУп. 291.6п. 292.6 ПКУ.

 

Від редакції:

За пп. 293.4 ПКУ доведеться фізособі-«єдиннику» сплатити єдиний податок за ставкою 15% від доходу, отриманого за бартерною операцією чи за договором відступлення права вимоги, а на юрособу-«єдинника» чекатиме оподаткування такого доходу за подвійною ставкою (6 або 10%). Звісно, за таке порушення доведеться ще й перейти на загальну систему з наступного кварталу після проведення таких операцій. 

Джерело: ДФС у Запорізькій області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»