• Посилання скопійовано

Для стартапів – окрема 5-та група ЄП: законопроект

Законопроектом №2615 запропоновано надати новоствореним підприємцям пільговий період від податкового навантаження та створити для них окрему, 5 групу єдиного податку

Для стартапів – окрема 5-та група ЄП: законопроект

18 грудня у Верховній Раді нардепи зі "Слуг народу" зареєстрували проект Закону №2615 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення спеціального податкового режиму".

Метою та завданням запропонованого законопроекту є надання новоствореним підприємцям пільгового періоду від податкового навантаження та створення додаткової мотивації для населення працювати та залишатись в Україні.

 

Що саме пропонується?

1. Віднести до стартапів новостворених суб’єктів господарювання (юросіб або ФОП), які ще не визначилися з формою оподаткування.

2. Створити окрему, 5 групу єдиного податку для стартапів, які використовують виключно РРО та/або програмні РРО та обсяг доходу яких протягом перших дев’яти місяців діяльності не перевищує 300 000 гривень.

3. Відсоткову ставку єдиного податку для платників п’ятої групи встановити у розмірі 0%.

4. Для суб’єктів господарювання, які відносяться до п’ятої групи єдиного податку «стартапи», встановити пільговий період тривалістю дев’ять місяців з моменту державної реєстрації відповідного суб’єкта господарювання, протягом якого вони звільнені від обов'язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податків та зборів, передбачених пунктом 297.1 ПКУ.

Якщо дохід стартапу протягом перших дев’яти місяців діяльності буде перевищувати суму 300 000 гривень, то особа, яка обрала п’яту групу єдиного податку, протягом одного місяця повинна визначитись з формою оподаткування і перейти на неї. В іншому випадку такий суб’єкт господарювання автоматично переводиться на загальну систему оподаткування.

Після закінчення пільгового періоду (дев’ять місяців), суб’єкт господарювання, віднесений  до п’ятої групи єдиного податку «стартапи», протягом місяця повинен визначитись та перейти на одну з інших існуючих форм оподаткування. В іншому випадку такий суб’єкт господарювання автоматично переводиться на загальну систему оподаткування.

Використання п’ятої групи єдиного податку  «стартапи» два і більше разів однією і тією ж самою фізичною особою – підприємцем забороняється.

5. Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої та п’ятої груп буде календарний квартал.

6. Підприємці, зареєстровані платниками єдиного податку п’ятої групи, не будуть платниками ЄСВ.

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»