• Посилання скопійовано

ВРУ збільшила ліміти доходів для фізосіб-«єдинників», - Мінекономіки

Згідно з поправкою до законопроекту №1210, ліміти для ФОП І, ІІ і ІІІ груп підвищені до 1 млн, 5 млн і 7 млн ​​грн відповідно

ВРУ збільшила ліміти доходів для фізосіб-«єдинників», - Мінекономіки

Верховна Рада України проголосувала за законопроект №1210 і в ньому норму щодо підвищення лімітів для фізичних осіб – підприємців І, ІІ, ІІІ груп спрощеної системи оподаткування до 1, 5 та 7 мільйонів гривень на рік. 

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства має на меті спрощення умов ведення бізнесу, та, зокрема, виступає за поліпшення умов для ФОПів. Водночас, критично-важливим компонентом загальної політики створення сприятливого середовища для розвитку бізнесу є проведення широкої податкової реформи.

Ініціатива з перегляду розмірів граничних обсягів доходів ФОПів підприємців І, ІІ та ІІІ груп спрощеної системи оподаткування була у фокусі Координаційної ради з питань розвитку мікропідприємництва та малого підприємництва (далі - Рада) при Кабінеті Міністрів України.

"Ми підтримуємо рекомендації Ради і віримо у те, що демократичний політичний процес дає можливість реалізовувати ініціативи, потрібні для розвитку країни", - прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов.

Нагадаємо, переважна більшість членів Ради висловилась на підтримку необхідності перегляду розмірів граничних обсягів доходів фізичних осіб - підприємців І, ІІ та ІІІ груп спрощеної системи оподаткування, оскільки протягом 2015-2019 років збільшився розмір мінімальної заробітної плати у 3,4 рази (з 2019 грн до 4173 грн), ставки податку для платників ІІІ групи збільшено з 2 до 3 % (для платників ПДВ) та з 4 до 5 % (для неплатників ПДВ), а також за період з 2015 року по 2019 рік індекс споживчих цін в Україні за розрахунками Мінекономіки склав 201,1%.

Рада створена з метою покращення умов для мікро, малого та середнього підприємництва та на виконання Указу Президента України від 17.10.2019 р. № 761/2019 «Про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізичних осіб – підприємців» (постанова КМУ від 28.10.2019 № 892).

Основними завданнями Ради є, серед іншого, підготовка стратегічних рішень щодо проведення реформ у сфері сприяння розвитку мікро та малого підприємництва.

****

Від редакції: 

Щодо початку застосування лімітів 

Оскільки ця норма приймалася як поправка, то наразі не відомо з якої дати почнуть працювати нові розміри доходів. Якщо йти за текстом законопроекту, то окремих строків початку застосування нових лімітів не встановлено.

Згідно з текстом законопроекту, закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування (крім деяких норм, але це не стосується цього питання). Чекаємо на появу підписаного тексту закону.  
І ще з огляду на інформацію від Мінекономіки для юросіб-єдинників ІІІ групи збільшення ліміту не передбачено. Відповідно для них має залишитися ліміт у 5 млн грн.

Підписуйтесь на нову безкоштовну розсилку від редакції «Податкова реформа-2020»

Щодо збільшення обсягу доходу для обов'язкового застосування РРО та операцій для реєстрації платником ПДВ.
Також наразі не відомо, чи збільшено при цьому граничний розмір доходу для обов'язкового застосування РРО в 1 млн грн. Скоріш за все  він залишився незмінним. Адже з 1 жовтня 2020 (для окремих категорій) 1 січня 2021 року для всіх єдинників 2 та 3 груп почнуть діяти нові правила застосування РРО. Про це ми писали тут.
Щодо збільшення суми щодо обов'язкової реєстрації ПДВ наразі не відомо. Але за проектом не передбачалося.
 

UPD_06/02/2020

Законопроект №1210 розблоковано!

6 лютого Законопроект №1210 зі змінами до ПКУ розблоковано. Нардепи відмовилися скасовувати рішення про прийняття податкового законопроекту №1210. Тепер його може підписати голова ВРУ, а за ним і Президент. Про його підписання повідомимо окремо. 

 

UPD_11.02.2020

11 лютого, законопроект № 1210 відправлено на підпис Президенту. Про це йдеться у карточці законопроекту на сайті ВРУ. 

***

Джерело: Прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»