• Посилання скопійовано

Як та коли сплачувати ЄП «єдинникам» при обранні ставки 2%?

Платники єдиного податку на ставці 2% сплачують податок щомісяця протягом 10 календарних днів після подання декларації

Як та коли сплачувати ЄП «єдинникам» при обранні ставки 2%?

ДПС в Івано-Франківській області інформує, що платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування за ставкою 2 %, суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій ним податковій декларації, повинні сплатити протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації.

Податковий (звітний) період для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування дорівнює календарному місяцю.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, - фізичні особи, у випадку визначення єдиного соціального внеску, подають звітність за звітний період - грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, де розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та визначають відомості про суми єдиного внеску, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

Платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, що зобов'язані визначити загальне мінімальне податкове зобов’язання платників єдиного податку, подають звітність за звітний період - грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року, де розраховують зобов’язання платників єдиного податку наростаючим підсумком, загальне мінімального податкового зобов’язання.

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платником з особливостями, суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву. При цьому до заяви не додається розрахунок доходу за попередній календарний рік.

Суб’єкт господарювання вважається платником єдиного податку третьої групи з особливостями:

  • з 01 квітня 2022 року – у разі подання заяви до 01 квітня 2022 року;
  • з наступного робочого дня після подання такої заяви - у разі подання заяви починаючи з 01 квітня 2022 року.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування з урахуванням особливостей оподаткування, вважаються платниками єдиного податку третьої групи з дня їх державної реєстрації.

 

Від редакції: податковий (звітний) період для платників «спецгрупи» дорівнює календарному місяцю. І строки подання декларації – звичайні місячні. Тобто протягом 20 днів після закінчення звітного місяця!

Сума податкового зобов’язання, зазначена платником податку в поданій ним податковій декларації, підлягає сплаті протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку для подання податкової декларації. Тобто протягом 10 днів після 20 числа місяця подання звітності.

Наприклад, при переході на цю групу ЄП з 1 квітня, відзвітувати вперше потрібно буде до 20 травня включно, а сплатити податок до 30 травня включно. 

***

Читайте також:

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»