• Посилання скопійовано

Якщо ФОП-«єдинник» припиняється: алгоритм дій

ФОП на ІІІ групі ЄП планує ліквідуватися у січні 2023 р. Як подавати звітність? Коли закрити рахунок у банку? Чи можна поворотну фіндопомогу повернути частково лише в сумі, яку має бути повернено на момент припинення (строк отримання якої до 12 міс.)?

Якщо ФОП-«єдинник» припиняється: алгоритм дій

Щодо закриття рахунку в банку

Чинним законодавством не визначено, в який момент потрібно закривати рахунок в банку — до чи після припинення ФОПа.

Проте особа, яка відкриває рахунок фізичній особі, зобов’язана письмово повідомити надавача платіжних послуг про наявність або відсутність у власника рахунку статусу підприємця або особи, яка провадить незалежну професійну діяльність (п. 28 розд. І Інструкції №162).

Тобто як тільки фізособа втрачає цей статус, вона повідомляє про це банк, і підприємницький рахунок закривають.

 

Щодо поворотної фіндопомоги

Відповідно до пп. 3 п. 292.11 ПКУ до складу доходу, оподатковуваного єдиним податком, не включаються суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, та суми кредитів.

Таким чином, якщо до моменту припинення ФОПа не закінчиться строк 12 місяців з дня отримання фіндопомоги, така допомога не включатиметься до складу доходу ФОПа. Надалі обов’язок з повернення фіндопомоги покладається на фізособу, яка була ФОПом і отримувала фіндопомогу.

З наведеного випливає, що поворотну фіндопомогу можна повернути частково лише в сумі, яку має бути повернено на момент припинення (строк отримання якої до 12 місяців).

 

Яку звітність і в який строк подавати?

Згідно з пп. 49.18.8 ПКУ, якщо платник податків ліквідується чи реорганізується (у тому числі до закінчення податкового (звітного) періоду), декларація, зокрема, з місцевих податків і зборів може подаватися за податковий (звітний) період, на який припадає дата ліквідації чи реорганізації, до закінчення такого звітного періоду.

Запис про припинення підприємницької діяльності ФОПа вносять до Державного реєстру фізичних осіб — платників податків у разі, зокрема, внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності ФОПа — з дати держреєстрації припинення підприємницької діяльності ФОПа (пп. 65.10.1 ПКУ).

Згідно з пп. 2 п. 299.10 ПКУ реєстрація платником єдиного податку є безстроковою та може бути анульована шляхом вилучення з реєстру платників єдиного податку за рішенням контролюючого органу в разі припинення підприємницької діяльності ФОПа відповідно до закону — в день отримання відповідним контролюючим органом від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення.

Якщо платник ЄП припиняє провадження господарської діяльності, податкові зобов’язання зі сплати ЄП нараховуються йому до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому анульовано реєстрацію за рішенням контролюючого органу на підставі отриманого від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (абз. 1 п. 295.8 ПКУ).

У разі державної реєстрації припинення, зокрема, підприємницької діяльності ФОПа, який є платником єдиного податку, останнім податковим (звітним) періодом вважається період, у якому відповідний контролюючий орган отримав від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації такого припинення (п. 294.6 ПКУ).

З 01.04.2021 податкова декларація платника ЄП — ФОПа подається за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 19.06.2015 №578 (у редакції наказу Мінфіну від 09.12.2020 №752), у складі якої передбачено подання звітності про нарахування ЄСВ до органу ДПС за основним місцем обліку платника єдиного внеску.

Податковим (звітним) періодом для платників єдиного податку третьої групи є календарний квартал (п. 294.1 ПКУ), крім платників, які перебувають на ЄП третьої групи (2%), згідно з  п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ.

З наведеного випливає, що декларацію платника ЄП, з додатком 1, подають у строк протягом 40 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, або до закінчення такого звітного періоду, на який припадає дата ліквідації.

Так само консультує податкова, відповідаючи на запитання в ЗІР (107.01.07): «За який звітний період, в який термін та в якому вигляді (електронному чи на паперових носіях) ФО, щодо яких до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності ФОП, подають останню податкову декларацію платника ЄП — ФОП та Додаток 1 до неї?».

Тобто якщо ФОПа припинено у січні 2023 року, декларацію з додатком 1 слід подати в період з дати, наступної за датою припинення ФОПа, до 10.05.2023. Сплачують ЄП у стандартний квартальний строк — протягом 10 календарних днів, наступних за граничною датою подання декларації, тобто до 20.05.2023.

Якщо ФОП перебуває на ЄП третьої групи (2%), згідно з п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, він подає декларацію з додатком 2 (форму якої затверджено Наказом Мінфіну від 26.04.2022 №124) протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, в якому припинено ФОПа.

Так само консультує податкова, відповідаючи на запитання в ЗІР (107.01.07): «В який термін, за якою формою та в якому вигляді (електронному чи на паперових носіях) ФОП, яка використовувала особливе оподаткування та щодо якої до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності, подає останню податкову декларацію платника ЄП?».

 

Як припинити ФОПа онлайн

Електронна послуга дозволяє фізособі-підприємцю подати онлайн заяву про державну реєстрацію припинення її підприємницької діяльності.

ФОП позбавляється статусу підприємця від дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань відповідного запису. Припиняється підприємницька діяльність незалежно від адреси місця проживання ФОПа у межах України.

Для цього потрібно скористатися порталом/застосунком «Дія» та пройти кілька кроків:

Крок 1. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся (якщо вже зареєстровані) у кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.

Крок 2. Заповніть онлайн-форму на отримання послуги. Вся важлива інформація вже зберігається в системі — ви маєте лише перевірити, чи є вона правильною, та підписати заяву за допомогою вашого електронного підпису.

Крок 3. Підписану заяву буде автоматично надіслано до реєстратора, інформацію про закриття також надіслано до податкової служби.

Крок 4. Статус заяви можна перевірити у кабінеті громадянина. Повідомлення про закриття ФОПа з’явиться у кабінеті та буде надіслано електронною поштою.

 

Чи сплачувати ЄСВ за січень 2023 р.

Останній звітний період для потреб сплати ЄСВ — період із дня закінчення попереднього звітного періоду до дня держреєстрації припинення ФОПа у ЄДР (абзац п’ятий ч. 8 ст. 9 Закону №2464).

Строк сплати ЄСВ — до 19-го числа включно, наступного за звітним кварталом (абзац третій ч. 8 ст. 9 Закону №2464). Причому ЄСВ сплачують у повному розмірі, як за повний місяць, незалежно від дати держреєстрації припинення. Адже Закон про ЄСВ не передбачає пропорційної сплати.

Але з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ за себе (див. п. 9-19 розділу VIII Закону про ЄСВ). У такому разі вони не заповнюють додаток 1 за цей період.

Тобто якщо ФОПа припинено у січні 2023 р., то за січень ЄСВ можна не платити. Тоді в додатку 1 в таблиці розділу 9:

  • в колонці 2 ставлять «0,00»;
  • в колонці 3 — «22,00»;
  • в колонці 4 — «0,00».

Автор: Олександр Золотухін

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»