• Посилання скопійовано

Гетманцев анонсував перехід на польську модель оподаткування ФОПів

Польська модель оподаткування ФОПів передбачає більший ліміт за операціями (2 млн євро проти 7,8 млн грн) та різні ставки податку для різних видів діяльності (торгівля – 3%, послуги – 12-20%)

Гетманцев анонсував перехід на польську модель оподаткування ФОПів

Україна розглядає можливість запровадження польської моделі оподаткування фізичних осіб - підприємців. Про це розсказав голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев в інтерв'ю Новини.Live.

«Часто ми чуємо від бізнесу та експертів пропозиції запровадити оподаткування, як у Європі. Вивчивши приклади декількох країн, ми взяли за зразок польську модель, яка є для нас найбільш близькою. Зараз розглядаємо можливість її імплементації в Україні», – сказав він.

За словами Гетманцева, єдиний податок в Україні перетворився з інструмента підтримки малого бізнесу на систему ухилення від оподаткування великого і середнього бізнесу, і його потрібно змінювати.

«Міністерство фінансів України спільно з Міжнародним валютним фондом розглядають модель оподаткування, яка була б цивілізованою, простою, прозорою, зрозумілою і давала можливість підтримувати малий бізнес, а не закривати очі на те, як бавляться з податками великі підприємства», – сказав він.

Польська модель оподаткування ФОПів передбачає більший ліміт за операціями (2 млн євро проти 7,8 млн грн) та різні ставки податку для різних видів діяльності (торгівля – 3%, послуги – 12-20%).

За перший рік повномасштабної війни в Україні відкрилося понад 202 000 нових ФОПів.

На початку 2023 року Гетманцев говорив, що після війни держава повернеться до питання ліквідації схем з ухилення від податків на зарплату. Він вперше анонсував боротьбу із «зарплатними» ФОПами ще на початку 2022-го, але цим планам зашкодила війна.

ФОПи третьої групи щокварталу сплачують 3% або 5% від доходу (єдиний податок) та 1430 грн (22% від мінімальної зарплати щомісяця) у вигляді єдиного соціального внеску (ЄСВ). Із зарплати найманих працівників щомісяця утримується 18% податку на дохід фізосіб, 1,5% - доходу на військовий збір, також роботодавець повинен сплачувати до бюджету ЄСВ у розмірі 22% від нарахованої зарплати.

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»