• Посилання скопійовано

Нюанси нарахування пені при несплаті ЄП фізособами-«єдинниками» І та ІІ груп з 1 серпня

Пеня за несплату ЄП нараховується, якщо порушення термінів сплати авансових внесків з єдиного податку були допущені після 01.08.2023 платниками ЄП, податкова адреса яких не знаходиться на ТОТ та території бойових дій

Нюанси нарахування пені при несплаті ЄП фізособами-«єдинниками» І та ІІ груп з 1 серпня

Податківці у підкатегорії 107 ЗІР підкреслили, що податкові зобов’язання зі сплати єдиного податку нараховуються таким платникам єдиного податку за періоди, за які був сплачений єдиний податок, що відображені в декларації платника єдиного податку.

Штрафні санкції та пеня за несплату (неперерахування) або сплату (перерахування) не в повному обсязі авансових внесків з єдиного податку у порядку та строки, визначені ПКУ, до таких платників не застосовуються.

Дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації визначаються відповідно до даних Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією (далі – Перелік територій).

Перелік територій затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309.

Норми п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не застосовуються з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому було проведено державну реєстрацію зміни місцезнаходження фізичної особи – підприємця на іншу, ніж зазначена в абзаці першому п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ, територію України.

Таким чином, починаючи з 01.08.2023 пеня не нараховується лише у разі несвоєчасної сплати авансових внесків платниками єдиного податку першої та другої групи, податкова адреса яких знаходилася(ться) на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих російською федерацією територіях України, та які мали(ють) право не сплачувати єдиний податок відповідно до п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ.

Пеня, передбачена ст. 129 ПКУ, нараховується, якщо порушення термінів сплати авансових внесків з єдиного податку були допущені після 01.08.2023 платниками єдиного податку, податкова адреса яких знаходиться на інших територіях України.

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»